Občina Hrpelje-Kozina Na stičišču treh svetov
Občina Hrpelje - Kozina
Hrpelje, Reška cesta 14, 6240 Kozina
Tel. (05) 680 01 50 Fax. (05) 680 01 80
E-mail: obcina.hrpelje-kozina@hrpelje.si

FOTO: Koncert ob 25. obletnici MoPZ Slavnik

V petek, 25. novembra, je dvorana kulturnega doma v Hrpeljah pokala po šivih, na odru pa se je odvijal pravi pevski praznik. Moški pevski zbor Slavnik je namreč organiziral koncert ob 25. obletnici delovanja društva. Praznično okrašen oder se je barvno spreminjal skupaj z nastopajočimi in njihovimi točkami, ki so se zvrstile v dveinpolurnem programu.

Najprej so nas gostitelji “zbudili” z glasnim vzklikom: “Smo pevci navdušeni, za lepo pesem vneti.” To je del skladbe Pevsko geslo kozinskega skladatelja Franca Rapotca. Tako smo že na začetku dobili občutek, da se bo program navezoval na zgodovino petja v naših krajih. Slavnikovci so nam predstavili šopek slovenskih umetnih skladb starejših slovenskih skladateljev. Da se za pevski podmladek ni bati, so dokazali mladi pevci otroškega pevskega zbora OŠ DBB Hrpelje z zborovodkinjo Anito Penko Maslo, ki jih je spremljala na klavirju. Navdušili so s slovensko ljudsko “Bele planike tri” in simpatično “Jaz ne grem v šolo”, ki so ji dodali še všečno koreografijo. Iz šole pa niso nastopili samo učenci, temveč tudi učiteljski pevski zbor Dotik, ki je z zborovodkinjo Jelko Bajec Mikuletič poslušalcem podaril pester šopek skladb, ljudsko in dve popevki.

Pevci MoPZ Slavnik so bili med koncertom ves čas na odru, ki so ga krasile veje ruja, bora, šipka in stari stoli, ter si iz drugega zornega kota ogledali ves koncert. Slavnikovci so se učiteljicam pridružili in skupaj so premierno zapeli priredbo ljudske “Oj, puobeč ti moj”, ki jo je priredila Andreja Tomažič Hrvatin in posvetila obema zboroma. Tudi sicer je bilo na koncertu slišati več njenih priredb ljudskih iz naših krajev.

V prvem delu koncerta je Matic Štavar osrečil vse ljubitelje diatonične harmonike z dvema izbranima skladbama. Skupaj z Andrejo pa sta predstavila še eno ljudsko z Golca. Ester Mihalič in Alenka Lukač Segulin, ki sta v prijetnem kotičku odra ob kaminu povezovali ves večer, sta med drugim povedali tudi to, da so pri nas v zgodovini imeli veliko pevskih večerov, ki so bili nemalokrat obogateni tudi z dramsko igro. In tudi naš praznik je vključil v svoje praznovanje odlične domače igralce iz KŠTD Prešnica, ki so dvorano nasmejali do solz s kratko igro “Popravni izpit”. Kako si je učenec zamislil kvadratni oz. kvadratasti koren od števila 9, si boste lahko ogledali na TV Galeja, kjer bo koncert kmalu na sporedu. V drugem delu koncerta so Slavnikovci zapeli še nekaj priredb ljudskih, eno skupaj z Vokalno skupino Karina, ki so nam prinesle uho božajoč program.

Tako kot Karince so tudi Utripovci dodali v svoj program ljudske iz naših krajev, sicer pa zapeli še druge znane napeve, tako da je marsikoga “zagrabilo”, da bi kar zapel zraven. Ko so prišli na vrsto Lisjaki, pa so poslušalce povabili, da zapojejo z njimi skladbo Zlati časi, ki so jo včasih na veliko peli, ko so fantje odhajali v vojsko. In tako je zadonelo z odra in iz dvorane. Slavnikovci so pripravili skupno točko še z Lisjaki in zapeli eno njihovo (Tvoja melodija) ter skladbo Orglice, ki jo imajo že nekaj časa zelo radi. To se vidi in sliši, kadar ta pesem zazveni.

Na takšnem slavnostnem koncertu se spodobi, da pevci dobijo tudi Gallusove značke za pevsko vztrajnost v ljubiteljski dejavnosti. Bronasto značko dobijo pevci za pet let, srebrno za deset in zlato za 15 let prepevanja. Tistim, ki po raznih pevskih zborih pojejo že več kot 30 let, pa pripada častna značka. Županja Saša Likavec Svetelšek je sprva prebrala svoj nagovor, v katerem je zbrala toliko lepih misli, da so se marsikomu orosile oči. Na odru se ji je pridružila še Vladislava Navotnik, predstavnica JSKD OI Sežana. Skupaj sta podelili Gallusove značke.

Koncert se je zaključil z zahvalami in čestitkami slavljencem ter skupno pesmijo, ljudsko kakopak “Pozimi pa rožice ne cveto“. Zapeli so nastopajoči in
poslušalci – tako kot se za pevski praznik spodobi.

Ob tej priložnosti je izšla tudi knjiga z naslovom “Pesmi in pevska tradicija v Občini Hrpelje – Kozina”, katere predstavitev bo predvidoma v februarju.
Knjiga zajema zgodovino petja, pevskih zborov, zborovodij in skladateljev v naših krajih, bogato pesmarico ljudskih napevov, ki so se peli pri nas, in opis trenutno delujočih pevskih društev v naši občini. Veseli smo, da so se vsi odločili sodelovati na koncertu. Knjiga se zaključuje s poglavjem o slavljencih – o MoPZ Slavnik in notno prilogo priredb ljudskih iz krajev naše občine za različne sestave pevskih zborov.

MoPZ Slavnik se iskreno zahvaljuje vsem, ki ste kakorkoli pripomogli k izpeljavi koncerta, družinam, sponzorjem in v prvi vrsti Občini Hprelje – Kozina ter županji Saši Likavec Svetelšek za stalno podporo.

MoPZ Slavnik

Foto: Andrejka Cunjac


© 2015, Občina Hrpelje-Kozina - vse pravice pridržane