Občina Hrpelje-Kozina Na stičišču treh svetov
Občina Hrpelje - Kozina
Hrpelje, Reška cesta 14, 6240 Kozina
Tel. (05) 680 01 50 Fax. (05) 680 01 80
E-mail: obcina.hrpelje-kozina@hrpelje.si

Pametne vasi v Brkinih in Čičariji

Vabimo vas, da se nam v petek, 19. januarja 2018, ob 18. uri v Zadružnem domu v Slivju pridružite na regionalnem omizju Pametne vasi v Brkinih in Čičariji – nove tehnologije in koncepti za ohranitev podeželja.

Na dogodek se, prosimo, prijavite na http://bit.ly/2BX3yON.

Udeležba na omizju je brezplačna in odprta za širšo javnost.

Kaj se skriva pod pojmom »pametne vasi« in kakšen bo njihov vpliv na življenje in delo na podeželju, kmetijah, vaseh in manjših mestih v prihajajočih desetletjih? Vpliv digitalizacije in avtomatizacije se odraža v spremembah v turizmu, preciznem kmetijstvu, pametnih energetskih omrežjih ter novi miselnosti v ekonomiji, mobilnosti, socialni oskrbi in zdravstvu, hkrati pa temeljito posega v sivo cono zakonodaje in regulativ. Kaj pomeni to za prebivalce, kmetijstvo, turizem in gospodarstvo? Kako lahko zagotovimo, da digitalni prepad med podeželjem in mesti ne bo povzročil nadaljnjega izseljevanja, revščine in propada krajine? Ali bomo te izzive izkoristili za odpiranje novih delovnih mest, širitev turistične ponudbe, učinkovit in hiter javni promet, čistejše okolje ali boljšo izrabo kmetijskih površin?
Evropska komisija kot odgovor na ta vprašanja pripravlja sveženj ukrepov in razpisov pod okriljem EU akcije za pametne vasi. Evropski parlament pa je, na predlog poslancev Franca Bogoviča in Tiborja Szanyija, pred kratkim potrdil pripravljalni ukrep v višini 3,3 milijona, ki bo namenjen prav razvoju pametnih rešitev za evropsko podeželje.
V Slivju bomo raziskovali, kako lahko Slovenija izkoristi omenjeni pripravljalni ukrep in druge priložnosti in s tem postane vodilna evropska država v razvoju kakovosti življenja in dela na podeželju.

Na omizju bodo poleg županje Občine Hrpelje-Kozina Saše Likavec Svetelšek in evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) sodelovali še:

  • Andrej Bolčič, direktor občinske uprave Hrpelje-Kozina;
  • Ester Mihalič, zeleni koordinator projekta Zelena destinacija;
  • Astrid Prašnikar, zunanja svetovalka pri projektu »Zelena destinacija«;
  • Nataša Kolenc, vodja projekta Restaura;
  • Sever Janko, pobudnik in soustanovitelj Zadruge Kraški Rob;
  • Denis Goja, pobudnik projekta »razpršeni hotel Padna«;
  • Marko Zevnik, direktor Zavoda Sopotniki.

K razpravi boste vabljeni vsi sodelujoči.
Na dogodek vabita županja Občine Hrpelje-Kozina Saša Likavec Svetelšek in evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP).
Točna lokacija dogodka: Zadružni domu v Slivju: https://goo.gl/maps/PCRCttyX7nP2
Prijava na dogodek: http://bit.ly/2BX3yON

© 2015, Občina Hrpelje-Kozina - vse pravice pridržane