Občina Hrpelje-Kozina Na stičišču treh svetov
Občina Hrpelje - Kozina
Hrpelje, Reška cesta 14, 6240 Kozina
Tel. (05) 680 01 50 Fax. (05) 680 01 80
E-mail: obcina.hrpelje-kozina@hrpelje.si

Obnovljen bečun v Markovščini

Občina je lepo obnovila že precejšnje število vodnih virov in objektov. Odločitev in priprave za obnovo bečuna v Markovščini so dozorevale dolgo časa. Na občini smo iskali različne vire financiranja, da bi obnovili ta izjemen objekt. V pomoč nam je bilo dejstvo, da je bil objekt obnovljen leta 1989, ko so prizadevni lovci Lovske družine Slavnik Materija bečun rešili zanesljivega propada.

Voda je od pradavnine služila tudi kot surovina za ledenice in je bila poleg pitja nujno potrebna tudi za delovanje apnenic ter za gradnjo bivališč, gospodarskih in javnih objektov. Vodnjaki,
predvsem tisti skupni, so predstavljali kraj za srečevanje in druženje prebivalcev.

Bečun (bićun, vrulja, štirna, studenec vodnjak) je kamnit, obokan vodni objekt značilne horizontalne postavitve. Stoji približno 1,7 km od naselja Markovščina v smeri proti Skadanščini in Slavniku (1028 m. n. m). Do bečuna najlažje pridemo peš ali s kolesom po planinski pešpoti (koordinate: 45.548679, 14.028671). Objekt z okolico predstavlja tipičen primer vodnjaka, ki se je od 17. stoletja
dalje uporabljal na širšem območju Čičarije. Po pričevanju domačinov je bil vodnjak nepogrešljiv vir pitne vode, ki je ni zmanjkalo niti ob večji suši. Voda iz bečuna se je uporabljala za umivanje,
pripravo hrane, napajanje drobnice in živine ter kot protipožarna voda. V nekaj metrov oddaljenem, z ilovnato podlago utrjenem kalu zatočišče pogosto poiščejo gozdne živali.
Bečun s koritom in bližnjim kalom, lovsko opazovalnico, spodmoli, pečinami, brezni in jamami predstavlja pomemben element lokalne kulturne in naravne dediščine. Funkcija objekta se ohranja v celoti.

Vsa dela na objektu so bila opravljena ročno, da se objekt ne poškoduje in da se ohrani občutljiv dotok izvirne vode. Najpomembnejša dela so obsegala statično utrjevanje konstrukcije in ohranjanje kamnitega oboka nad objektom. Novo vgrajeni kamni zapolnjujejo vrzeli starih kamnov.

Otvoritev bečuna so pripravili prizadevni domačini Markovščine in lovci Lovske družine Slavnik Materija. Za kulturni program je poskrbel kvartet Utrip.

Robert Kastelic, občinska uprava

© 2015, Občina Hrpelje-Kozina - vse pravice pridržane