Občina Hrpelje-Kozina Na stičišču treh svetov
Občina Hrpelje - Kozina
Hrpelje, Reška cesta 14, 6240 Kozina
Tel. (05) 680 01 50 Fax. (05) 680 01 80
E-mail: obcina.hrpelje-kozina@hrpelje.si

Pobratenje jame Dimnice in jame “Vecchia Diga”

V soboto, 24. junija 2017, se je skupina predstavnikov iz naše občine odpravila v Italijo. V bližini Pordenona, v majhni slikoviti vasici Barcis, je namreč potekalo pobratenje jam. Ob 50. obletnici speleologije v Pordenonu se je odvil prijeten dogodek, v sklopu katerega sta Claudio Traina, župan skupnosti Barcis, in naša županja Saša Likavec Svetelšek nagovorila prisotne. V svojih govorih sta oba poudarila pomen sodelovanja občin pri ohranjanju narave, naravnih značilnosti in znamenitosti naših območij ter prednostih, ki jih pobratenje prinaša, predvsem pri prepoznavnosti tako naših kot njihovih jam in širših območij. Županja je izpostavila tudi izjemno delo g. Franca Malečkarja, ki že veliko let vlaga v prepoznavnost jame Dimnice, ter njegovo delo z otroki in mladostniki v okviru speleodidaktičnih programov, ki mladim približajo jame in jamarstvo. Sam je dodal še, da ga takšno delo veseli, in izrazil željo, da svoje znanje predstavi in deli tudi z italijanskimi kolegi, saj je po njegovih besedah narava najboljša učilnica.

Po uradnem delu smo se odpravili še na otvoritev razstave o jami Dimnice, ki jo je postavil in pripravil g. Malečkar. Radovednim obiskovalcem je na slikovit in zanimiv način predstavil jamo, njene značilnosti in pomen za okolje.

Z nami je odpotoval tudi g. Franc Jelušič s Turistične kmetije pri Filetu, ki je s seboj za pokušino prinesel svoj nagrajeni brinjevec in slivovec. Tudi od naših gostiteljev je prejel same pohvale.

Po razstavi so nas gostitelji odpeljali še na ogled soteske, v kateri je tudi jama Vecchia Diga. Jame si sicer zaradi varnostnih razlogov nismo mogli ogledati, nas je pa turistični vlakec zapeljal po celotni soteski, ki na trenutke spominja na korita reke Soče.

Po soteski, globoki dobrih 200 metrov, je v skalo vklesana pot na višini 50 metrov. Ker je Barcis, tako kot naše območje, na stiku treh kamnin, je soteska zelo zanimiva za geologe, biologe in speleologe. V okviru sodelovanja in pobratenja jam smo nove prijatelje naslednje leto povabili na obisk v naše kraje.

Andrejka Cunjac

© 2015, Občina Hrpelje-Kozina - vse pravice pridržane