Občina Hrpelje-Kozina Na stičišču treh svetov
Občina Hrpelje - Kozina
Hrpelje, Reška cesta 14, 6240 Kozina
Tel. (05) 680 01 50 Fax. (05) 680 01 80
E-mail: obcina.hrpelje-kozina@hrpelje.si

#ostanidoma – Kako aktivno izkoristiti čas?

Spoštovane občanke in občani,

vsak od nas v času, ko velja #ostanidoma išče načine, kako premagovati nove razmere, tako na osebnem in zasebnem kot poslovnem področju.

Splet je v tem času zares postal edina zares odprta pot do ljudi. Da bi vam malo olajšali iskanje informacij, smo zbrali nekaj informacij, ki vam lahko pridejo prav!

Za podjetnike in podjetne

Območna obrtno-podjetniška zbornica Sežana podjetnikom nudi podporo z rednim obveščanjem, krovna Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije pa je informacije zbrala na enem mestu – OZS KORONAVIRUS – aktualne informacije za delodajalce.

S podobno spletno obliko je na voljo tudi Gospodarska zbornica SlovenijeGZS Poslovni nasveti v času koronavirusa.

V našem ožjem območju je aktiven tudi Inkubator Sežana. Poleg obveščanja o ukrepih na daljavo lahko izkoristite podporo pri razvoju poslovne ideje. Inkubator Sežana omogoča presojanje ideje, tudi na daljavo, prav tako se lahko z idejo prijavite na 3. podjetniško šolo: Naj ideja postane start-up (vodeni moduli za razvoj poslovne ideje). Kako bo le-ta potekala, bo znano aprila, sicer pa bodo med prijavljenimi izbrali najbolj obetavne poslovne ideje, bodočim podjetnikom pa omogočili podporo in mentorstvo pri razvoju.

Razvoj poslovne ideje lahko nato nadgradite s prijavo na Javni razpis za sofinanciranje ukrepov spodbujanja zaposlovanja v Občini Hrpelje-Kozina za leto 2020, kjer so za samozaposlitve (odprtje s.p.-ja), prve zaposlitve in pripravništva ter nove zaposlitve na voljo subvencije.

Vse, ki se ukvarjate s kmetijstvom ali gozdarstvo, priporočamo, da preberete Javni razpis za dodelitev državnih pomoči za ohranjanje in razvoj kmetijstva, gozdarstva in podeželja v Občini Hrpelje-Kozina za leto 2020, saj sta v razpisu na voljo dva ukrepa. Prvi se nanaša na subvencioniranje stroškov nakupa novih kmetijskih priključkov, ureditve trajnega nasada ter nakupa in postavitve zaščite pred neugodnimi vremenskimi razmerami (protitočne mreže…) ali pa urejanje kmetijskih zemljišč. Drugi ukrep se nanaša na urejanje kmetijskih zemljišč in pašnikov.

Prav tako je odprt Javni razpis za sofinanciranje obnove in vzdrževanja sakralnih objektov na območju Občine Hrpelje-Kozina v letu 2020.

Za družine

Javni razpis za subvencioniranje stanovanjskega problema mladim in mladim družinam v Občini Hrpelje-Kozina v letu 2020 ponuja možnost pridobitve subvencije za kritje stroškov za gradnjo, prenovo ali nakup stanovanjskih hiš in stanovanj občanov.

Za društva in prostovoljce

Kratkočasenje med #ostanidoma

Enote Kosovelove knjižnice vabijo v svet e-knjige. Na voljo vam je Digitalna knjižnica Slovenije, pa tudi knjižni portal Biblos. Do e-knjig na Biblosu člani Kosovelove knjižnice dostopate z geslom, ki enako ̌ za podaljševanje in rezervacijo gradiva. Če ga že imate, ne potrebujete novega. Če ga nimate, zanj lahko zaprosite po elektronski pošti na kosovelova.knjiznica@kosovelova.si in dodelili vam ga bodo čim prej.

Medobčinsko društvo prijateljev mladine MDPM Sežana vas vabi med pozabljene družabne igre in sestavljanke, ki se skrivajo na najvišjih policah. Prav tako so pripravili nekaj nasvetov za domače ustvarjanje, ki so jih poimenovali #ostanidoma KRATKOČASNICE.

Ker nekaj več časa preživimo tudi pred televizijo, predlagamo RTV Slovenija z otroškim in mladinskim programom, ki so mu v času, ko šola poteka doma, dodali kar nekaj poučnih mladinskih oddaj.

Psihosocialna pomoč

Manca Švara

Naša občanka, ki je ponudila prostovoljno psihoterapevtsko in svetovalno pomoč ljudem v stiski. Manco lahko pokličete v primerih:

  • pretirane zaskrbljenosti,
  • tesnobe,
  • strahu pred smrtjo,
  • osamljenosti,
  • težav s strukturiranjem časa v obdobju bivanja doma v izolaciji,
  • paničnih napadov,
  • groze ipd.

Dokazano je namreč, da pogovor pomaga in zmanjšuje te občutke. Manca je dosegljiva po telefonu in preko elektronske pošte.

T. 031 303 496
E. info@mancasvara.si
W. www.mancasvara.si, www.studioalef.si
F. Jungovska psihoanaliza in delo z umetnostjo, Studio Alef design

Zdravstveni dom Sežana

Prav tako so vam na voljo v ZD Sežana, kjer so odprli TELEFON ZA NUDENJE PSIHOLOŠKE PODPORE.

Če se v času epidemije koronavirusa soočate z duševno stisko, lahko pokličete na brezplačni psihološki telefon, kjer smo vam na voljo za razbremenilni pogovor in podporo. 

V Sežanskem zdravstvenem domu lahko pokličete na telefonsko številko 051 666 442, vsak delovnik med 7:30 in 14:30. 

V duševni stiski je pomembno, da vprašamo za pomoč. Tukaj smo za vas! 

Ela Brecelj, univ dipl. psih.

Center za socialno delo

V primeru, da potrebujete pomoč, se lahko obrnete neposredno na CSD JP Enota Sežana – po telefonu ali elektronski pošti.

Elektronski naslov: gpcsd.sezana@gov.si

Tel. št. 05 96 94 020 (centrala)

MOBILNA TEL. ŠT. 040 675 955

Na navedene kontakte smo dosegljivi v poslovnem času:

  • ponedeljek, torek in četrtek od 7 – 15 ure;
  • sreda od 7 do 17 ure in
  • petek od 7 do 13 ure.

Urša Bele

V časih, ki so pred nami, bo pomoč ljudem v stiski še kako potrebna, zato sem se odločila da vsem občanom in občankam nudim BREZPLAČNE TERAPIJE, ki so družinske, partnerske, vzgojne, osebne ali zdravstvene narave.

Za vse informacije sem na voljo na  ‪031 858 031‬. 

Center za psihoterapijo in psihosocialno pomoč Koper

V društvu Center za psihoterapijo in psihosocialno pomoč Koper smo se odločili v tem obdobju priskočiti na pomoč občanom, ki tako ali drugače doživljajo stiske v zvezi z novo nastalo situacijo COVID-19. V društvu se zavedamo, da je izvajanje ukrepov za preprečitev širjenja konoravirusa prineslo ljudem vrsto izzivov in negotovosti. Da bi to obdobje vsi skupaj čim lažje prebrodili, bomo psihoterapevti in svetovalci, člani našega društva na razpolago za brezplačne pogovore po telefonu, po skypu, … Storitev ponujamo prvenstveno občanom Obalno-kraške regije, prednost imajo socialno šibki občani, vsi tisti, ki v tem času delajo za nas, da naše življenje teče kolikor toliko normalo in osebe, ki so v izolaciji, osamljene in/ali doživljajo stisko zaradi obolelosti.

Ker smo društvo sestavljeno iz 21 psihoterapevtov in svetovalcev, nimamo pa nikogar, ki bi bil v društvu zaposlen, žal ne moremo zagotoviti enega kontakta (emaila oziroma telefona).

Zato sledite spodnji povezavi, na spletno stran našega društva, kjer lahko najdete kontakte posameznih psihoterapevtov in svetovalcev iz našega društva, ki ponujajo pomoč.

Poteka tako, da si na naši spletni strani izberete terapevta, mu pošljete SMS, ta pa v najkrajšem možnem času odgovori in se dogovorita ali za telefonski pogovor, pogovor po skypu,…

Naša spletna stran je CPPK.si. Tu si lahko tudi ogledate našo ponudbo in terapevte, ki so pripravljeni sodelovati.

S spoštovanjem,

Darka Verbič, dipl. univ. psiholog, psihoterapevtka z evropsko diplomo
Predsednica društva CPPK

© 2015, Občina Hrpelje-Kozina - vse pravice pridržane