Občina Hrpelje-Kozina Na stičišču treh svetov
Občina Hrpelje - Kozina
Hrpelje, Reška cesta 14, 6240 Kozina
Tel. (05) 680 01 50 Fax. (05) 680 01 80
E-mail: obcina.hrpelje-kozina@hrpelje.si

Sporočilo Policije o uporabi pirotehničnih izdelkov

Spoštovani,

posredujemo vam sporočilo, ki ga je v skrbi za varnost občanov na Civilno zaščito naslovil komandir Policijske postaje Kozina, g. Marjan Pelko.

Zaradi sprememb, ki so nastale z Odlokom o začasni prepovedi prodaje in ponudbe blaga in storitev (21. 12.), vas obveščamo, da med 24. decembrom 2020 in 4. januarjem 2021 prodaja pirotehničnih izdelkov ni dovoljena. Po zakonu o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih je med 26. decembrom in 1. januarjem dovoljena uporaba ognjemetnih izdelkov 1. kategorije, katerih glavna značilnost je pok, dovoljena pa je tudi uporaba ostalih ognjemetnih izdelkov. V vsakem primeru apeliramo na vse, da te izdelke uporabljajo varno in v skladu z navodili proizvajalca.


Spoštovani,

slovenska policija že vrsto let vodi projekt ‘Bodi zvezda, ne meči petard’, ki je namenjen preprečevanju uporabe pirotehnike in ozaveščanju, predvsem mlajše populacije, o nevarnostih uporabe teh izdelkov. Glede na letošnje stanje v državi, povezano z ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa, smo se na Policijski upravi Koper odločili, da v sklopu preventivnih aktivnosti pripravimo natečaj, s katerim pozivamo širšo javnost k risanju risbic na temo preprečevanja uporabe in ozaveščanja o nevarnostih pirotehničnih izdelkov. Slogan natečaja je ‘Bodi zvezda, ne meči petard – letos si ognjemet lahko narišemo!’ Za sodelovanje smo zaprosili tudi osnovne šole na našem območju.
Izjemno smo bili veseli, ko so na naš elektronski naslov pričele prihajati risbice otrok. Vsem se iskreno zahvaljujemo. Verjamemo, da naši najmlajši zelo dobro razumejo škodljivost pokanja, tako za ljudi kot tudi za živali in okolje.
Natečaj je bil zaključen 20. decembra, ko smo tridesetim izžrebanim otrokom poslali tudi simbolična darila.

Apeliramo na vse, da ne uporabljate pirotehnike, ne le zato, ker je v trenutnih razmerah prepovedana, temveč predvsem zato, ker se zavedate, da je nevarna.

Pirotehnike letos NI DOVOLJENO uporabljati.

Prepovedana je:

  • posest in uporaba petard;
  • predelava pirotehnike zaradi povečanja učinka;
  • lastna izdelava;
  • prodaja pirotehnike;
  • obmetavanje živali;
  • prirejanje ognjemetov.

Recite NE petardam in drugim pirotehničnim izdelkom. Hvaležni vam bodo otroci, starejši, vsi v strnjenih naseljih, vse živali, pa nenazadnje tudi denarnica. Hvaležni vam bodo tudi policisti, gasilci in zdravstveno osebje, ki so že tako obremenjeni z vsemi rednimi nalogami.

Prijazen pozdrav,

Anita Leskovec
predstavnica za odnose z javnostmi
višja samostojna policijska inšpektorica

REPUBLIKA SLOVENIJA
MINISTRSTVO ZA NOTRANJE ZADEVE

© 2015, Občina Hrpelje-Kozina - vse pravice pridržane