Občina Hrpelje-Kozina Na stičišču treh svetov
Občina Hrpelje - Kozina
Hrpelje, Reška cesta 14, 6240 Kozina
Tel. (05) 680 01 50 Fax. (05) 680 01 80
E-mail: obcina.hrpelje-kozina@hrpelje.si

Poslanska skupina SMC tokrat na Krasu

Ljubljana, 3. julij 2017 – Poslanke in poslanci SMC so v sklopu svojih rednih terenskih sej tokrat obiskali Kras. Obiskali so številne ustanove in se srečali s sogovorniki, s katerimi so obravnavali aktualne in za območje občin Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana in Komen pomembne teme, od železniške in cestne infrastrukture, turizma in kulture, do zdravstva in področja posebnih potreb.

”Obisk na Krasu smo načrtovali že dalj časa, naključje pa je, da sovpada z začetkom prve teme prihodnje politične jeseni, to je drugi tir. Zato sem vesela, da smo imeli poslanci SMC priložnost spregovoriti z ljudmi, ki so doma v krajih, ki so že in bodo v prihodnje še bolj povezani z železniškim prometom. Za razliko od pobudnikov referenduma, vidijo oni v gradnji drugega tira po načrtu, ki ga predlaga vlada, več prednosti in si od skorajšnjega začetka gradnje obetajo koristi, začenši z novimi delovnimi mesti,” je na srečanju z novinarji ob koncu obiska sklenila vodja največje poslanske skupine, dr. Simona Kustec Lipicer. Poslanci SMC so ponedeljek, ki je v njihovih urnikih praviloma namenjen delu v poslanskih pisarnah po vsej državi, tokrat posvetili izzivom Krasa. Ta je, kot je poudarila Kustec Lipicerjeva, ”regija povezovanja, kar se zdaj kaže zlasti na področju varovanja naravne in kulturne dediščine, vse bomo pa storili, da bodo podobne namere lahko zaživele tudi na drugih, za razvoj ključnih področjih od gospodarstva, šolstva in infrastrukture.”

Prva skupina poslancev SMC je svoj obisk na Krasu pričela z obiskom Kobilarne Lipica, enega najpomembnejših kulturnozgodovinskih in naravnih spomenikov v Sloveniji. Čeprav se Kobilarna Lipica v zadnjih časih lahko pohvali z boljšimi finančnimi in gospodarskimi rezultati, ključni problemi ostajajo. ”Ravno zato vlada pripravlja  novelo Zakona o Lipici, ki bi zagotovila osnovne pogoje za nadaljnji razvoj kobilarne in vseh dejavnosti na območju posestva Kobilarne Lipica. Obetajo se spremembe v pravno formalni organiziranosti območja kobilarne, bistveno večji poudarek pa bo na konju lipicancu, ki predstavlja bistvo Kobilarne Lipica in je bil do sedaj premalo izpostavljen,” je napoved novele zakona predstavil poslanec SMC Marko Ferluga. Izpostavil je, da je uravnotežen razvoj in izvajanje vseh dejavnosti Kobilarne Lipica tisto, h čemer so se v sklopu današnjega obiska ponovno zavezali poslanci SMC. Po končanem obisku Kobilarne Lipca so se poslanci prve seznanili še z izzivi cestne infrastrukture v občinah Hrpelje-Kozina ter Divača ter si v zaključku svojega obiska na železniški postaji v Divači ogledali začetno točko trase drugega tira.

Drugi skupini poslancev SMC so bili predstavljeni izzivi ter načrti Parka Škocjanske jame ter Gradu Štanjel, in sicer v okviru obravnave projekta Geopark. Poseben poudarek je bil ob dosedanjem dobrem sodelovanju ministrstva za kulturo, Zavoda za varstvo kulturne dediščine z lokalnimi oblastmi, investitorji in prebivalstvom, postavljen na razvojnih možnostih gradu Štanjel. Poslancem je bila predstavljena namera za vzpostavitev Informacijskega centra Nature 2000, s ciljem predstaviti biotsko pestrost Krasa v povezavi s kulturno dediščino. Ključna prednost Informacijskega centra bi bila možnost obiskovalcev, da naravne habitate, ki so vidni in dostopni v okolici gradu Štanjel, spoznajo ter v povezavi s tem v gradu vzpostavijo vstopno točko Geoparka ter muzej Slovenskega jezika in knjige, ki bi imel večkratni simbolni pomen ter cilj promocije slovenskega jezika ter bralne kulture. ”Tovrstni projekti sovpadajo s prizadevanji poslanske skupine SMC, da bi bila kultura bolj zastopana v slovenskem turizmu,” je izpostavil poslanec SMC in predsednik parlamentarnega odbora za kulturo dr. Dragan Matić. Ob tem je dr. Matić spomnil, da so poslanci na pobudo SMC sprejeli priporočila Vladi RS, da v nastajajočo strategijo o razvoju turizma vključi posebno poglavje o kulturnem turizmu.

Tretja skupine poslanske skupine SMC se je v prvem delu svojega obiska seznanila z delom in izzivi SVZ Dutovlje, ki si prizadeva za ureditev boljših bivalnih pogojev za stanovalce zavoda v naslednjih letih. Poslanci SMC so predstavnike SVZ Dutovlje seznanili s Predlogom zakona o celostni zgodnji obravnavi predšolskih otrok s posebnimi potrebami, ki ga je v parlamentarno proceduro vložila skupina poslancev, s prvopodpisano poslanko SMC dr. Jasno Murgel. Kot je izpostavila dr. Murglova ”bo zakon področje celostne obravnave predšolskih otrok s posebnimi potrebami prvič urejal sistemsko in celovito, s ciljem zagotoviti varstvo otroka ter multidisciplinarno obravnavo otroka ter celotne družine.” Obisk terenske seje so poslanci tretje skupine zaključili z obiskom Bolnišnice Sežana, kjer jim je bilo predstavljeno dobro poslovanje bolnišnice ter prihodnji načrti. Seznanili pa so se tudi z implementacijo programa e-naročanje, ki so ga v Zdravstvenem domu Sežana uvedli med prvimi v državi. Strinjali so se, da ”omenjeni program pacientom prinaša možnost izbire termina, pregled nad vsemi ponudniki zdravstvenih storitev ter učinkovito obveščanje ob morebitnih spremembah, zdravnikom pa enostavnejšo medsebojno komunikacijo,” pa je na svojem domačem terenu poudarila poslanka SMC Vlasta Počkaj.

 

© 2015, Občina Hrpelje-Kozina - vse pravice pridržane