Občina Hrpelje-Kozina Na stičišču treh svetov
Občina Hrpelje - Kozina
Hrpelje, Reška cesta 14, 6240 Kozina
Tel. (05) 680 01 50 Fax. (05) 680 01 80
E-mail: obcina.hrpelje-kozina@hrpelje.si

Trajnostni dosežki

Nova javna razsvetljava

V začetku leta 2017 je občina pristopila k prenovi celotne javne razsvetljave na območju občine. Zamenjava obstoječih luči se vrši v štirih fazah in se bo predvidoma zaključila v letu 2018.
Z vgradnjo LED sijalk tako ne bo več svetlobnega onesnaževanja. Občina bo tako prenovila 883 svetil javne razsvetljave. S tem bo občina privarčevala, saj bo odštela dobrih 50 % manj za stroške in se spustila pod zakonsko določeno mejo porabo električne energije na prebivalca, ki bo po prenovi znašala zgolj 29 kilovatnih ur na krajana, torej kar 118 kilovatnih ur manj kot do sedaj.

Do konca oktobra so na novo osvetljeni: Hrpelje, Kozina, Rodik, Klanec pri Kozini, Ocizla, Petrinje, Prešnica, Nasirec, Mihele, Krvavi Potok in Vrhpolje, preostali kraji pa bodo spomladi 2018.


Energetska sanacija Osnovne šole DBB Hrpelje

Konec julija 2017 se je začela energetska sanacija osnovne šole v Hrpeljah. Celotna šola bo dobila novo preobleko z ustrezno toplotno zaščito. Zamenjano bo stavbno pohištvo (vsa okna in vrata) in deli strehe, ki so dotrajani in potrebni obnove.

Dela izvaja podjetje Godina d. o. o., ki je bilo izbrano na javnem natečaju.

Vrednost del je: 405.000 EUR.

Predviden zaključek del je v novembru 2017.


Občina Hrpelje – Kozina se vključuje v mrežo e-polnilnic

 

Postavitev polnilnic za električne avtomobile pred stavbo občine v Hrpeljah

Razmahu električne mobilnosti na slovenskih tleh se je pridružila tudi naša občina. Primorska regija je tako obogatena s polnilno postajo za električna vozila z dvema priključkoma moči 22 kW (druge najbližje so v Divači, Kopru ter Teslina polnilnica na Petrolu na AC).
Prednost te napredne polnilne postaje je, da uporabnik polnjenje aktivira že s tem, ko priključi kabel v vozilo in postajo. S preprostim pristopom k polnjenju Občina Hrpelje – Kozina izkazuje podporo in zavezo razvoju električne mobilnosti v občini in širše. Na novi polnilni postaji se lahko polnijo vsa vozila uveljavljenih proizvajalcev, na primer Smart Electric Drive, Renault Zoe, Nissan Leaf, BMW i3, VW e-golf, Tesla Model S in drugi. Čas polnjenja pri Smartu in Renaultovemu Zoe na tej polnilni postaji znaša le okroglo uro. Polnjenje je brezplačno.
Na občini bomo tudi v prihodnje zasledovali politiko omogočanja pogojev za zmanjševanje ogljičnega odtisa in ohranjanje okolja, pri čemer bomo skušali pridobivati sredstva tudi na evropskih razpisih. Investicija je bila vredna približno 5.000 EUR. V bližnji prihodnosti se bo polnilnici pridružilo še električno kolo ter virtualen prikaz ponudbe občine v smislu info točke.


Nasveti in predlogi za energetsko učinkovitost:

© 2015, Občina Hrpelje-Kozina - vse pravice pridržane