Občina Hrpelje-Kozina Na stičišču treh svetov
Občina Hrpelje - Kozina
Hrpelje, Reška cesta 14, 6240 Kozina
Tel. (05) 680 01 50 Fax. (05) 680 01 80
E-mail: obcina.hrpelje-kozina@hrpelje.si

Ustavimo nasilje

Na policiji ugotavljamo, da nasilje v družini zavzema precejšen del našega delovanja. Policija letno obravnava okrog 80.000 različnih kaznivih dejanj, od tega kar več tisoč primerov nasilja v družinskem okolju, od na videz blagih oblik, z manj opaznimi posledicami, do tistih najhujših, kot so umori v družini.

Ukrepi za preprečevanje širitve virusa COVID-19 so precej spremenili dinamiko družinskega življenja. Veliko podjetij in ustanov je zaprlo svoje prostore, zato mnogi preživljamo ves svoj čas v domačem, družinskem okolju. To postavlja na preizkušnjo vse naše odnose in lahko privede do povečanja trenj za domačimi stenami.

Policisti spodbujamo vse ljudi k strpnosti v družinskih odnosih. Naj bo čas, ki ga preživljamo skupaj, zaznamovan z razumevanjem, spoštovanjem in potrpežljivostjo. Policija bo tudi v teh dneh izvajala vse ukrepe, da bo v primerih nasilja v družini v največji možni meri zaščitila žrtve.

Na vse občane apeliramo: Če zaznate nasilje v družini, nas o tem obvestite, saj žrtev v teh dneh, predvsem zaradi stalne prisotnosti nasilneža, težko najde način, da bi sama poklicala na pomoč. Ne zatiskajte si oči in ne preslišite klicev (četudi posrednih) na pomoč iz sosednjega stanovanja.
Večkrat pokličite znanko, ki vam je že kdaj povedala za situacijo v družini, če mogoče potrebuje pomoč in podporo, ko ne more iz nasilnega odnosa.

Žrtve nasilja v družini so velikokrat tudi otroci, ki nimajo možnosti, da bi poiskali pomoč v raznih organizacijah, ki pomagajo žrtvam nasilja v družini, niti ne hodijo v šolo, kjer bi se o svojih težavah lahko pogovorili z učiteljem ali svetovalno delavko.

Dolžnost vseh sorodnikov, sosedov, naključnih opazovalcev, učiteljev, strokovnih delavcev, zaposlenih v zdravstvu … je, da tudi v tem času, ko z otroki nimajo neposrednega osebnega stika in se jim tako otroci ne morejo zaupati, pri otrocih zaznavajo znake stiske ter morebitne posledice trpinčenja ali nasilja. Zdaj je čas, da postanemo glas otroka in o svojih opažanjih obvestimo pristojne institucije (center za socialno delo, policijo …). Naj fizična razdalja ne pomeni tudi razdalje v odnosu.

Bodimo v teh dneh poslušno uho, pozorno na težave, s katerimi se otroci srečujejo v domačem okolju.

Ne čakajte, da se bo nasilje končalo samo od sebe, saj je to malo verjetno. Pozivamo tudi vse žrtve, naj nasilje prijavijo policiji, ker lahko le tako ustrezno ukrepamo ter nasilje ustavimo. Obstaja pomoč. Obstaja rešitev.

Prijavi nasilje na 113!

USTAVIMO NASILJE! Ni dovolj, da si ga opazil. Nasilje v družini je naš skupni problem.

Prijavi nasilje na 113.

Več informacij tudi na spletni strani policije: Policija – Nasilje v družini

https://www.facebook.com/771805143007504/videos/289041695816095

Vir: Policija.si

© 2015, Občina Hrpelje-Kozina - vse pravice pridržane