Občina Hrpelje-Kozina Na stičišču treh svetov
Občina Hrpelje - Kozina
Hrpelje, Reška cesta 14, 6240 Kozina
Tel. (05) 680 01 50 Fax. (05) 680 01 80
E-mail: obcina.hrpelje-kozina@hrpelje.si

Zelene iskrice

Spoštovani gostje,

dobrodošli v naši hiši. Želimo si, da bi si bivanje pri nas zapomnili po prijetnih stvareh ter dobrem počutju.

Smo okolju prijazna družina, zato izjavljamo, da se nenehno:

 • trudimo ravnati okolju prijazno,
 • osveščamo svoje prijatelje, sorodnike, obiskovalce in
 • maksimalno upoštevamo nasvete in rešitve za odgovorno ravnanje z naravnimi viri ter učinkovito ravnanje z energijo.

Zavedamo se, da je takšno ravnanje predvsem in najprej koristno za okolje. Da bi ravnali okolju prijazno, je največkrat potrebno zelo malo in se nam ni treba odrekati ugodju in stvarem, ki jih radi počnemo. Največkrat gre zgolj za enostavno in komaj opazno dejanje. Toda le tako in vsi skupaj lahko spremenimo svet na bolje in ga zanamcem pustimo takega, kot smo ga dobili od prednikov.

V pomoč pri razumevanju naših naporov, vas nagovarjamo z “okoljskimi iskricami”. Veseli bomo, če boste nasvete upoštevali in tako prispevali k ohranitvi okolja. Prav tako bomo veseli vaših predlogov za še bolj trajnostno ravnanje, ki jim bomo sledili in jih po potrebi posredovali na naslove pristojnih institucij.

Iskrena hvala!


ZELENE ISKRICE

1.  Za ohranitev zadovoljive življenjske ravni porabi človek približno 80 litrov pitne vode na dan. V slovenskih gospodinjstvih porabimo od 130 do 200 litrov na člana. Že samo eno splakovanje WC-ja pa kar med 2 in 8 litri čiste pitne vode, za kuhanje porabi povprečno slovensko gospodinjstvo 6 litrov vode na dan.

Če med prebivalstvo razdelimo tudi industrijsko porabo vode, pa moramo za slehernega med nami zagotoviti med 300 in 500 litri pitne vode na dan.

Spoštovani gostje, veseli smo, da vas lahko gostimo v okolju, kjer je voda pitna!! Pijemo zdravo in čisto vodo! Nalijte si kozarec vode in Na zdravje!

Vodo uporabljamo varčno – med pranjem zob jo zapremo. Tako lahko prihranimo kar 18 litrov vode na minuto. Moč curka prilagodimo potrebi.

2.  Če je le mogoče, velikost posode prilagodimo velikosti kuhalne plošče. Ko vsebina zavre, znižamo moč kuhalnika. Uporabljamo pokrovke, da skrajšamo čas kuhanja.

3.  Naša namestitev ima “debel plašč” (dobro izolacijo) in energijsko varčna okna. Za seboj vedno zapiramo vrata in okna, ker tako preprečujemo ogrevanje prostorov in dodatno ohlajanje ni potrebno, s čimer zmanjšujemo ogljični odtis v okolju. Ponoči in zjutraj prostore prezračimo in nato zapremo polkna in okna, da preprečimo uhajanje toplote v prostore.

4.  Naše luči so varčne / led sijalke. Ugašamo luči, ko jih ne potrebujemo. S tem prispevamo k ohranitvi okolja.

5.  MALI VARČEVALNI UKREPI ZA OTROKE

 • Večkrat dnevno si natoči in pij vodo iz pipe. Voda iz vodovodnega sistema je redno pregledovana in vedno sveža.
 • Med umivanjem zob pipo redno zapiraj. Tako lahko prihraniš kar 18 litrov vode na minuto.
 • Vsak član gospodinjstva naj uporablja samo en kozarec.
 • Za mrzle napitke ne uporabljaj vode iz pipe. Namesto tega uporabi ledene kocke ali pa postavi vrč z vodo v hladilnik.
 • Porabi manj časa za prhanje in manj vode za kopel. Pozabavaj se: ko se boš prhal, meri čas, da boš videl, ali se lahko oprhaš v manj kot 5 minutah in ostaneš kljub temu čist.
 • Poišči očem skrita mesta, kjer pušča voda. To storiš takole. Odčitaj stanje na vodomeru. Nato dve uri ne uporabljaj vode. Znova odčitaj vodomer. Če se je stanje spremenilo, vam nekje v hiši pušča voda. Pomagaj staršem najti to mesto in odpraviti napako.
 • Starše spodbudi, da popravite pipo, iz katere kaplja (pri tem boste prihranili do 90 litrov vode na dan).
 • Spodbudi jih tudi, da namestite varčevalne prhe.
 • Ne dopuščaj kapljanja iz pip. Vsaka izgubljena kapljica vode je dragocena.
 • Gospodinjstvo praviloma porabi med 130 do 200 litri vode na dan.
 • Že samo eno splakovanje wc-ja pa kar med 2 in 8 litri čiste pitne vode, zato ne spuščaj vode za vsakim papirčkom, ki ga odvržeš v školjko.
 • Domače in sosede opozori, da se zaliva trato ali vrt zgodaj zjutraj ali pozno zvečer (tako bodo med zalivanjem zaradi manjšega izhlapevanja izgubili manj vode).
 • Zapri vodo iz gumijaste cevi, medtem ko pereš avto. Uporabi vedro vode, na koncu pa avto samo na hitro speri z vodo iz cevi.
 • Ko čistiš akvarij, uporabi vodo iz akvarija za zalivanje rož. Ta voda je namreč bogata z dušikom in fosforjem. Tako rožice prejmejo brezplačno in odlično gnojilo.
 • Odpadke vselej odlagaj v ustrezne zabojnike in nikakor ne v naravo ali vodotoke. Tako odvrženi odpadki dolgoročno onesnažujejo podtalnico in druge vire pitne vode.

 

Zelene iskrice – SLO

Zelene iskrice – ANG (Green Sparks)

Zelene iskrice – IT (I barlumi)

 

© 2015, Občina Hrpelje-Kozina - vse pravice pridržane