Občina Hrpelje-Kozina Na stičišču treh svetov
Občina Hrpelje - Kozina
Hrpelje, Reška cesta 14, 6240 Kozina
Tel. (05) 680 01 50 Fax. (05) 680 01 80
E-mail: obcina.hrpelje-kozina@hrpelje.si

Zimska vožnja in veseli december

POLICIJA SVETUJE

Približuje se nam zima, zato bi vas radi opozorili, da je pred nami vozniki obdobje v katerem burja, mraz, sneg, zameti in poledenele ceste povzročijo veliko skrbi vsem voznikom in drugim udeležencem v cestnem prometu. Pozimi, ko so vremenske razmere nepredvidljive, moramo udeleženci v cestnem prometu, predvsem vozniki, računati na možne hitre spremembe voznih razmer. Zaradi navedenega vam namenjamo nekaj priporočil za vožnjo v zimskih razmerah:

  • hitrost vozila zmanjšamo in jo prilagodimo razmeram ter stanju vozišča;
  • povečamo varnostno razdaljo med vozili;
  • ne spreminjamo smeri vožnje sunkovito, saj vsako tako ravnanje lahko povzroči zanašanje vozila;
  • izberimo pravilno prestavno razmerje;
  • vozimo čim bolj enakomerno brez prekomernih pospeševanj in zaviranj;
  • med vožnjo bodimo zbrani in strpni.

Ker morajo biti vozila v tem obdobju opremljena z obvezno zimsko opremo, vam posredujemo nekaj podatkov o tem, kaj potrebuje vaše vozilo za varno vožnjo v cestnem prometu v zimskih razmerah. Vozila morajo biti pozimi (od 15. novembra do 15. marca) in v zimskih razmerah (te so takrat, ko se sneg oprijema vozišča, vozišče je poledenelo ali zasneženo ipd.) opremljena z obvezno zimsko opremo.

Prav tako je pred nami tako imenovani »Veseli december«, mesec praznovanja in zabav, katerega nekateri posamezniki popestrijo z uporabo pirotehničnih sredstev. V zadnjih letih se je na črnem trgu razširila prodaja raznih petard, katerih pok že presega vse meje dobrega okusa in vzdržnosti. Pok oziroma detonacije so tako močne, da se slišijo tudi po nekaj kilometrov daleč. To nekontrolirano pokanje, v katerem vidi užitek le peščica posameznikov, je lahko za druge prava nočna mora. Prav tako so na pokanje občutljive tudi domače živali, katere dobesedno trpijo zaradi omenjenih detonacij.

Če se že odločite za nabavo in uporabo petard oziroma pirotehničnih sredstev, saj v to skupino spadajo tudi raznorazne rakete, vam svetujemo, da jih ne kupujete od uličnih preprodajalcev »na črno«, temveč jih nabavljajte preko uradnih prodajalcev. Prav tako je prepovedana predelava pirotehničnih izdelkov zaradi povečanja učinka (sestavljanje več izdelkov v eno ipd.), uporaba v drugih predmetih (steklenice, kovinske cevi ipd.) ter lastna izdelava pirotehničnih izdelkov ali zmesi.

Zaradi uporabe pirotehničnih sredstev sumljivega izvora, je v Republiki Sloveniji že prišlo do hudih poškodb rok, oči, sluha…

»Bodi zvezda, ne meči petard«, je dobronamerno sporočilo, ki ga lahko zasledimo v časopisih in drugih medijih v mesecu decembru. Kljub opozorilom pa v slovenskih bolnišnicah vsako leto oskrbijo poškodovane največkrat prav zaradi petard. Med njimi je največ otrok in mladostnikov. Upajmo, da podobnih obvestil letos ne bomo zasledili.

Vsem skupaj želimo prijetne in varne praznike ter Srečno Novo leto 2020!

Pripravil:
David Fabjančič
vodja policijskega okoliša
policist I

Marjan Pelko
komandir policijske postaje
višji policijski inšpektor III

Zimska vožnja in veseli december

 

© 2015, Občina Hrpelje-Kozina - vse pravice pridržane