Občina Hrpelje-Kozina Na stičišču treh svetov
Občina Hrpelje - Kozina
Hrpelje, Reška cesta 14, 6240 Kozina
Tel. (05) 680 01 50 Fax. (05) 680 01 80
E-mail: obcina.hrpelje-kozina@hrpelje.si

Glasbeni koncert: Ma ne že spet … (MEF in NOB)

KD Hrpelje, sreda, 13. 12., ob 19h!

Vstopnine ni!

Mef in Narodnoosvobodilni Bend

Skupina Mef in Narodnoosvobodilni bend je nastajala kar nekaj let, spreminjala člane in navdušenje do Mefovih pesmi, potem pa je dobila podobo akustičnega tria, ki je prišel zelo prav za nastop na mariborskem Lentu. Ob Mefu sta skupino sestavljala še: Armando Šturman, kitarist takrat že razpadle skupine Zebra imago in ustanovni član Zebre, basist in klaviaturist Gorast Radojevič, ki je bil pred tem nekaj časa tudi član skupine Deseti brat, v kateri je bil Mef pevec.

Album z naslovom Najboljše so padle je izšel leta 2001 pri založbi FBI in skupina je s pesmimi iz albuma večkrat nastopila v živo tudi na radijskih programih in na TV Slovenija, kjer je med drugim posnela tudi celovečerni koncert, na katerem so se jim pridružili še: Andrej Hrvatin (tolkala), Andrej Trobentar (orglice, vokal) ter spremljevalni vokali: Monika Pučelj, Tadeja Fatur in Rudi Bučar. Album so posneli v studiu Rose v Novi Gorici, štiri pesmi (Amerika, Zdravica, Gina in Pust na miru tisto luč) pa je kasneje v koprskem studiu Hendrix na novo sproduciral Andrea F.

Štiri leta po izdaji prvega albuma se je skupina ponovno odpravila v studio. Album Svoboda je dobil malo jazzističnega prizvoka, čeprav je producent Andrea F. ohranil kantavtorske temelje Mefove glasbe. Album, za katerega je ovitek oblikoval dober mefov prijatelj in soborec iz taborniških dni, pokojni kipar in slikar Erik Lovko, je izšel pri založbi ZKP RTV Slovenija leta 2005. Album je postregel tudi z nekaj radijskimi uspešnicami (Če ne moreš do neba, Svoboda, Meni se mi zdi) in bil deležen vsesplošnih pohval glasbenih kritikov.

Snemanje tretjega albuma z naslovom Najboljša leta, je, z zelo občasnimi srečanji v studiu, trajalo skoraj tri leta in dobrih sedem let po prejšnjem albumu je oktobra 2013 izšel album z naslovom Najboljša leta, na katerem so nekatere pesmi, ki so kot singli izšle že pred letom ali dvemi. To so: Ljubezen je v zraku, Marije niso našli, Grem, Za zmeraj in Črni bratje.
Glede na to, da je bilo za predstavitev albuma in redne nastope skoraj nemogoče sestaviti ekipo, ki je pesmi posnela v studiu, je Mef povabil k sodelovanju svoje nekdanje glasbenike iz skupine Deseti brat, ki so medtem nastopali kot Bakala blues. Po nekaj mesecih je skupina v kateri so: Duilio Peroša – kitara, Mef – akustična kitara in vokal, Vlastjan Kozlovič – bobni in vokal in Igor Korenika – bas in vokal, nastopila na nekaj koncertih, ob izidu albuma pa se je pridružil še klaviaturist Jadran Ferjančič, za promocijski koncert pa tudi kitarist Desetega brata, Zoran Mlekuž.
Na koncertu v Postojni bodo nastopili kot nekdanji novovalovski Deseti brat, kot akustični NOB, električni NOB in v dodatno razširjeni postavi, ki lahko še najbolje predstavi pesmi z novega albuma Najboljša leta.

Album Najboljša leta je izvrsten produkcijski izdelek Andrea F., ovitek je oblikoval akademski slikar Paride Di Stefano, album pa je izšel v samozaložbi. Skupina je v tej najširši zasedbi pripravila turnejo po slovenskih gledališčih in drugih prireditvenih prostorih ter ob nastopih napolnila koprsko gledališče, Cankarjev dom, KD Srečka Kosovela v Sežani, postojnski kulturni dom in izolski letni kino Arrigoni, sledili so nastopi po različnih slovenskih klubih,
Trenutno so sredi snemanja četrtega albuma, ki bo najverjetneje dvojni z naslovom: Ma ne že spet … Mef! Snemajo ga vsi glasbeniki, ki trenutno nastopajo z Mefom, od tradicionalnega akustičnega tria do “električne” skupine, ki še nima imena. Že prej pa je skupina Deseti brat, ki je prav tako nastopala kot Mef in NOB, posnela tri, med seboj zelo različne pesmi, ki pa so doživele kar lep sprejem poslušalcev. Prva je Ja, pa ja, ki je bila nekakšna neuradna himna prireditve Osebnost Primorske, druga je angažirana Ukradli so nam mesto, tretja pa kultna iz 80-tih let, Mama, jaz nočem bit mona.
Trenutno je na radijskih valovih že prva od novonastalih pesmi z naslovom Padle so zastave (rdeče, bele, plave), na koncertu v Kozini pa bodo predstavili še nekatere, doslej neobjavljene pesmi z novega albuma.

 

© 2015, Občina Hrpelje-Kozina - vse pravice pridržane