Občina Hrpelje-Kozina Na stičišču treh svetov
Občina Hrpelje - Kozina
Hrpelje, Reška cesta 14, 6240 Kozina
Tel. (05) 680 01 50 Fax. (05) 680 01 80
E-mail: obcina.hrpelje-kozina@hrpelje.si

Otvoritev razstave in projekcija dokumentarnega filma “Vžgano v spominih”

Znanstveno-raziskovalno središče Koper (vodilni partner),
Kulturno izobraževalno društvo PiNA, Associazione Quarantasettezeroquattro – 47/04,
Udruga “Žejane”, Kinoatelje,
Občina Dolina / Comune di San Dorligo della Valle in Istarsko povijesno društvo,

v sodelovanju s TD in KS Rodik ter Občino Hrpelje – Kozina

vabijo na

OTVORITEV RAZSTAVE IN PROJEKCIJO DOKUMENTARNEGA FILMA

VŽGANO V SPOMINIH

v vaški dom Rodik,
v soboto, 22. 7. 2017 ob 19.00.

PROGRAM:

Uvodni nagovor dr. Gašperja Mithansa (vodja projekta Vžgano v spominih, ZRS Koper), ogled dokumentarnega filma ter pogovor z avtoricama filma Nadjo Velušček in Anjo Medved (Kinokašča).

Potujoča fotografska razstava vključuje arhivske posnetke požganih vasi z območja nekdanje Julijske krajine v času 2. svetovne vojne, nad katerimi so svoje vojaške operacije med 2. svetovno vojno izvedli nacisti in fašisti.

67–minutni dokumentarni film “Vžgano v spominih” je avdiovizualna raziskava o stopnjevanju nasilja na multietničnem obmejnem območju Slovenije, Italije in Hrvaške med 2. svetovno vojno.

Namen projekta je preko različnih aktivnosti povečati ozaveščenost predvsem med mlajšimi generacijami, da je spomin na vojna uničenja pomemben del njihove lokalne identitete, v duhu medgeneracijskega spoštovanja preseči nacionalne in medkulturne konflikte, kolektivno krivdo in nestrpnosti, s ciljem prispevati k povezovanju obmejnih evropskih regij.

Da bi obudili spomin na dogodke, se je v okviru projekta tudi postavilo spominska obeležja v Šmarjah, Mirnu pri Novi Gorici, Dolini v Italiji in Žejanah na Hrvaškem, organiziralo okroglo mizo o politikah spomina na 2. svetovno vojno, za študentke in študente pa izvedlo usposabljanje iz ustne zgodovine.

 

www.burntinmemories.eu

© 2015, Občina Hrpelje-Kozina - vse pravice pridržane