Občina Hrpelje-Kozina Na stičišču treh svetov
Občina Hrpelje - Kozina
Hrpelje, Reška cesta 14, 6240 Kozina
Tel. (05) 680 01 50 Fax. (05) 680 01 80
E-mail: obcina.hrpelje-kozina@hrpelje.si

#SOUNDRESEARCH

VABLJENI K SODELOVANJU!

#SOUNDRESEARCH – projekt, ki povezuje umetnost

Glasbeni projekt Soundresearch je bil ustvarjen po dvajsetih letih mojega osebnega delovanja na področju glasbene produkcije pri nas in v tujini.
V letih snemanja v studijih in sodelovanj na največjih slovenskih glasbenih festivalih (Ema, MMS, Slovenska popevka, DSZG, itd.. ), sem kot glasbeni producent prišel do največjega izziva na svoji ustvarjalni poti – ustvarjati zvok in povezovati umetnost.
Z namenom, da bi raziskoval zvok, prostor in gibanje na popolnoma drugačen način, preko slike zvoka, ki jo vsi poznamo in jo doživljamo brez aparatur, sem želel v projekt dodati še svobodno izražanje človeka samega.

S povabilom profesionalnih umetnikov in umetnikov amaterjev smo na ta način izvedli že preko 30 različnih Soundresearch-ev. Želja po razširitvi projekta pa povezuje še veliko več ljudi in specifičnih lokacij, ki bi jih lahko zvočno raziskali ter na ta način sprožili nastajanje novih
umetniških del (likovnih, plesnih, literarnih in seveda glasbenih), ki bi bila unikatna ter povezana z določenim krajem in umetniki, ki delujejo v tistem kraju.

Kako raziskovanje poteka?

Vsa srečanja so povezana s snemanjem zvoka in videa, zato da je prav vsak trenutek posnet in unikaten, neponovljiv. Zbere se približno 10 izvajalcev, predhodno prijavljenih s pripravljeno zgodbo, ki jo izrazijo na različne načine. Do sedaj sem z načinom snemanja na en skupni mikrofon
gostil kantavtorje, rock band-e, pevske zbore, pihalni orkester, folklorne skupine, pevce,.., ki so se nato povezali z lokalnimi likovnimi, plesnimi ali literarnimi umetniki. Cilj povezovanja in ustvarjanja postane ogledalo človeka, ki sam preko iskanja sebe in poslušanja okolice soustvari trenutke.

Moj cilj je pa vse skupaj profesionalno posneti in čim manj vplivati na končno produkcijo, ki izide in jo vsak od soustvarjalcev lahko širi med ljudi, bodisi preko socialnih omrežij ali ostalih prenosnikov.

Projekt povezuje in neposredno promovira tudi:

  • turistične objekte (muzeje, kulturne domove, cerkve, stare objekte, trge, domačije);
  • velika ali mala podjetja (sodelovanja s čevljarji, šivalnicami, med kuho v restavracijah,..);
  • izobraževalne ustanove (šole, vrtci, knjižnice,..);
  • mladino (centralni mestni parki, vasi, vadnice, centre za mladino,.. );
  • sodelovanje na prireditvah, ki so organizirane s strani občin, krajevnih skupnosti (Sladka Istra Koper…).

Če vas zanima sodelovanje v projektu na različne načine in če bi želeli umetnikom podariti življenjsko izkušnjo ter s tem vzporedno promovirati znamenite prostore ali karkoli drugega, vas vabim, da me kontaktirate.

Umetnost je široka in mi smo del nje. Na nas je to, kar bomo za seboj pustili.

Gaber Radojevič – gaber.radojevic@gmail.com

Članek ni bil lektoriran.
© 2015, Občina Hrpelje-Kozina - vse pravice pridržane