Občina Hrpelje-Kozina Na stičišču treh svetov
Občina Hrpelje - Kozina
Hrpelje, Reška cesta 14, 6240 Kozina
Tel. (05) 680 01 50 Fax. (05) 680 01 80
E-mail: obcina.hrpelje-kozina@hrpelje.si

Dnevni center Ruj

5. decembra je potekala svečana otvoritev Dnevnega centra Ruj v okviru EU projekta čezmejnega sodelovanja STAR – Starost brez meja, sofinanciranega v okviru programa Interreg Slovenija-Hrvaška.

Svečanosti je poleg številnih povabljenih lokalnih uprav, akterjev dolgotrajne oskrbe iz programskega območja in širše javnosti prisostvovala tudi ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, dr. Anja Kopač Mrak, ki je ob otvoritvi poudarila pomen dnevnih centrov, saj lahko nadomestijo del družinskega življenja in podaljšajo bivanje starejših v družinskem okolju. Županja Saša Likavec Svetelšek je z besedami »število starejših ljudi v naši občini je nad republiškim povprečjem in predvideva se, da se bo še povečalo. Mešani občutki glede staranja so do neke mere seveda človeški, nenazadnje gre za zapleten proces. Vsak starejši človek si zasluži lepo in dostojanstveno starost. In gotovo si vsak želi – pa naj bo mlad ali srednjih let – da bi na jesen življenja užival ob zrelih sadovih svojega dela, skupaj z družino, sosedi, prijatelji in krajani« poudarila pomen otvoritve dnevnega centra v naši občini. Direktorica Obalnega doma upokojencev Koper mag. Neva Tomažič je dejala, da je prepričana, da se bodo uporabniki v naši sredini dobro počutili, saj bo za njih skrbelo strokovno, usposobljeno in prijazno osebje.

Kulturni program so popestrili Otroški pevski zbor OŠ Dragomirja Benčiča Brkina Hrpelje, glasbeni točki Andreje Tomažič Hrvatin in Matica Štavarja, recitacija pesmi učenk OŠ Dragomirja Benčiča Brkina Hrpelje in uporabnice Obalnega doma upokojencev Koper.

Poslanstvo dnevnega centra predstavljata krepitev moči in pomoč starejšim pri ohranjanju samostojnosti, da lahko čim dlje ostanejo v svojem domačem okolju, pomoč pri vzdrževanju socialnih stikov in ohranjanju vpetosti v družbeno dogajanje, preprečevanje osamitve ter razbremenitev svojcev, ki skrbijo za ostarelega družinskega člana. Zaposleni v dnevnem centru starejšim zagotavljajo dnevno prebivanje, socialno in zdravstveno oskrba, organizirano prehrana, aktivnosti za vzdrževanje telesne kondicije, delavnice za trening spomina, ustvarjalne delavnice, razvedrilne aktivnosti in kulturne prireditve. Poleg tega se bodo izvajali tudi pomoč in podpora svojcem starejših ter sodelovanje z lokalno skupnostjo ter medgeneracijsko sodelovanje v okviru različnih delavnic in prireditev. Obiskovanje dnevnega centra je do konca septembra 2018 za uporabnike brezplačno.
Dnevni center mesec po odprtju dnevno obiskuje približno 9 uporabnikov, prostora je še za 6.

Za več informacij lahko pokličete Arijano Cengle (Obalni dom upokojencev Koper) na telefonsko številko (05) 66 59 744 ali pišete na arijana.cengle@odu.si.

Za donacijo za nakup pripomočkov za fizioterapijo in intelektualne sposobnosti se za donacijo iskreno zahvaljujemo našim gospodarstvenikom:

– Me-plast Kozina d.o.o.

– Gum-ing d.o.o.

– Damijan Urbančič s.p.

– Patis d.o.o.

Kristina Furlan
Občinska uprava

 

Amalija Metlika – Malči, uporabnica Dnevnega centra Ruj je zapisala:

Bom začela s septembrom. Takrat sem v občinskem glasilu prebrala, da se je začel izvajati projekt STAR. Pozorno sem članek prebrala do konca in sem rekla vsa navdušena: To bo zame. Rada sem doma in rada sem v družbi. Takoj sem zavrtela telefon in oglasila se je socialna delavka Arijana Cengle in me zapisala v seznam.

Do odprtja dnevnega centra je bilo treba čakati več kot 2 meseca. Odprtje tega centra je bilo 5.12.2017, 6.12.2017 pa smo že zadihali v teh prekrasnih prostorih, opremljenih udobno in sodobno. Res lepo.

Sprejele so nas tri punce: Vesna, Sabina in Tereza. Vse tri so bile in so prijazne, skrbne, čuteče in delavne. Ta dekleta skrbijo, vsaka na svojem področju, da smo zaposlene. Izvajamo različne aktivnosti: ročna dela, telovadba, peka kruha in piškotov in še in še.

Prihajajo pa tudi delavke iz Kopra. Medicinska sestra Fiora Šturm – odlična je. Pogovarjamo se z njo o zdravstvenih težavah, nudi nam tudi prvo pomoč. Danijela Ivančič, fizioterapevtka, ki nas razgibava, da naši sklepi zafunkcionirajo. Da ne pozabim na voznike, ki nam pripeljejo hrano kar točno ob 12.00 uri. Tudi s hrano sem oz. smo zadovoljne.

9 nas je, 7 v isti desetici med 80 in 90 let, 1 nad 90 let in 1 pod 80 let. Smo pa vse vdove in se kar dobro ujamemo. Vse rade pojemo.

Zdaj pa naj se v imenu vseh nas zahvalim vsem, ki so sodelovali v tem projektu, da je zaživel in bo živel. Zlasti lepa hvala direktorici Obalnega doma upokojencev Koper Nevi Tomažič, naši občini oz. županji Saši Likavec Svetelšek. Res, prisrčna hvala.

 

© 2015, Občina Hrpelje-Kozina - vse pravice pridržane