Občina Hrpelje-Kozina Na stičišču treh svetov
Občina Hrpelje - Kozina
Hrpelje, Reška cesta 14, 6240 Kozina
Tel. (05) 680 01 50 Fax. (05) 680 01 80
E-mail: obcina.hrpelje-kozina@hrpelje.si

Podpora varnemu bivanju doma tudi v Občini Hrpelje-Kozina

Ostati samostojen in varen v svojem domu je verjetno želja vsakega izmed nas. Še večja postane, ko nam pohajajo moči in peša zdravje. Zgodi se, da še pred kratkim samostojni starostnik nenadoma potrebuje pomoč pri osnovnih življenjskih opravilih. Takrat se v nas poraja veliko skrbi,
kako naprej, in začne se iskanje ustreznih rešitev.

Center za pomoč na domu Mali princ (v nadaljevanju CPD Mali princ) starostnikom zagotavlja podporo in po potrebi pomoč na daljavo v njihovem domačem okolju. Gre za program Obalnega doma upokojencev Koper, ki deluje že več kot 16 let. Program nudi pomoč tako starostnikom kot svojcem, ki se zaradi hitrega življenjskega tempa znajdejo v stiski, da bi ustrezno poskrbeli za ostarele starše, svojce ali prijatelje.

CPD Mali princ pomoč nudi preko programa varovanja na daljavo, imenovanega RDEČA TIPKA, 24 ur na dan, vse dni v letu. Pomoč je dosegljiva s pomočjo posebne naprave za priklic pomoči na domu starostnika, s preprostim pritiskom na »tipko« obeska ali zapestnice. Starostnik v težavah se preko tipke poveže s sodelavci CPD Mali princ, ki mu pomagajo organizirati vse potrebno, da prejme pomoč, ki jo potrebuje.

Lahko je pomoč pri priklicu nujne medicinske pomoči, ob padcu doma, slabem počutju, ko ni nikogar drugega v bližini ali le potreba po pogovoru. Vendar program ponuja še veliko več. Sodelavci v programu s starostniki vzdržujejo redne telefonske stike, prilagojene vsakemu posamezniku posebej. Tako spremljajo njihovo počutje, jih opominjajo k rednemu jemanju zdravil, zanje uredijo manjše opravke, npr. jih naročijo na zdravniški pregled, s pogovori zmanjšujejo njihovo osamljenost ter spremljajo razpoloženje in zdravstveno stanje starostnika. S svojim delovanjem delujejo razbremenjujoče in preventivno tako za starostnika kot za njegove svojce.

Enkrat mesečno za uporabnike, vključene v program Rdeče tipke, v našem centru organiziramo druženje na Čajanki, ki jo vsakokrat drugače tematsko obarvamo. Čajanka nam omogoča, da uporabniki in zaposleni v programu med seboj poklepetamo, stkemo pristne odnose oziroma se
»udomačimo«, kot pravita lisica in Mali princ v knjigi, po kateri nosimo ime. Ob vključitvi v program se lahko odločite za različne vrste storitve oziroma pakete, ki jih nudimo.

Paketa A in C pomenita varovanje na daljavo s pomočjo svojcev – ob nujnem klicu za pomoč se za pomoč obrnemo na svojce oziroma kontaktne osebe uporabnika.
Paketa B in D pomenita varovanje na daljavo s pomočjo varnostne službe – ob nujnem klicu se za pomoč obrnemo na našega varnostnega tehnika, ki hrani ključe in ob prihodu uporabniku nudi pomoč, ki jo ta potrebuje.

Seveda pa je program Rdeča tipka v pomoč tudi svojcem v trenutkih skrbi, kako zagotoviti varno samostojnost ostarelih domačih ob daljši odsotnosti zaradi službenih obveznosti, letnega dopustovanja ali ob enkratnih izrednih dogodkih, npr. okrevanju po operacijskih posegih in podobno. Tako nudimo tudi možnost kratkotrajne vključitve starostnikov v program do enega meseca. Socialno varstvena storitev varovanja na daljavo je namenjena tako starostnikom kot tudi tistim, ki jih tare telesna oviranost ali kronična bolezen. Pomoč je izredno učinkovita za starostnike, ki imajo težave s padci ali so žrtve nasilja v družini in potrebujejo pomoč pri skrbi za lastno varnost, saj je pomoč oddaljena le za en pritisk na tipki.

Zaposleni v programu delamo s poslanstvom in srčno željo, da bo bivanje starostnikov v njihovem domačem okolju kakovostnejše, daljše in predvsem varnejše. Svojcem pa skušamo podati roko in jih razbremeniti skrbi za svoje domače v času, ko zaradi različnih nujnih obveznosti pomoči in opore starostnikom ne morejo nuditi sami.

Kontaktirajte nas in nas povabite k sodelovanju!

Za vse potrebne informacije smo vam na voljo vsak dan na tel. št. 05/ 66 34 585 ali 05/ 66 34 583. Lahko pa nam tudi pišete na elektronski naslov: info@cpdmaliprinc.si

Urška Ličen
Center za pomoč na domu Mali princ

© 2015, Občina Hrpelje-Kozina - vse pravice pridržane