Občina Hrpelje-Kozina Na stičišču treh svetov
Občina Hrpelje - Kozina
Hrpelje, Reška cesta 14, 6240 Kozina
Tel. (05) 680 01 50 Fax. (05) 680 01 80
E-mail: obcina.hrpelje-kozina@hrpelje.si

Drobtinica 2016

logo_drobtinica_oRdeči križ Slovenije skladno s svojim mandatom ščiti človeško dostojanstvo in s svojimi humanitarnimi programi blaži stiske ljudi. Tveganju revščine je bilo po uradnih podatkih leta 2015 izpostavljeno 287.000 oseb (14,3 %) in čeprav uradni podatki kažejo, da se je stopnja tveganja revščine nekoliko znižala, še vedno več kot 130.000 posameznikov za preživetje potrebuje raznovrstno materialno pomoč. Zaskrbljujoč je podatek, da je med 287.000 osebami, ki so izpostavljene tveganju revščine, kar 54.000 mladoletnih otrok (14,2 % vseh otrok). In prav njim je namenjena naša akcija Drobtinica 2016, saj nas v Rdečem križu Slovenije še posebej skrbi za otroke, ki živijo v pomanjkanju.

Že šestnajst let na svetovni dan hrane (16. oktober) z enodnevno kampanjo Drobtinica dopolnjujemo programe socialne pomoči otrokom iz socialno šibkih okolij in slovensko javnost ozaveščamo o nezadostni in/ali nepravilni prehrani naših najmlajših – osnovnošolcev ter obenem vzpodbujamo čut solidarnosti z vsemi, ki so se znašli v stiski.

Na Kozini ima akcija Drobtinica že dvanajstletno tradicijo. Naše marljive prostovoljke iz krajevnih organizacij Rdečega križa z območja Občine Hrpelje – Kozina vsako leto ob svetovnem dnevu hrane pred trgovino Tuš na Kozini napolnijo stojnice z raznovrstnimi domačimi dobrotami. Tudi letos so napekle kar 200 škatlic po 250 g različnega drobnega peciva. S pekovskimi mojstrovinami so stojnico obogatile še domačinke. Na stojnicah kot vedno ni manjkalo kruha, s katerim so nas oskrbeli naši zvesti donatorji, in jabolk domačih brkinskih sadjarjev. Svoj prispevek za stojnico so oddali tudi učenci osnovne šole iz Hrpelj. V šoli so z mentorji pripravili domače maslo, ognjičevo mazilo in simpatične okrasne sovice. Skupinica učencev je sobotno dopoldne pridno vabila ljudi k sodelovanju. Obiskovalci so si z zanimanjem ogledovali ponudbo in z veseljem prispevali za dober namen. V štirih urah sobotnega dopoldneva se je v skrinjici nabralo za 1.370 evrov prispevkov. Zbran denar bo v celoti nakazan Osnovni šoli Dragomirja Benčiča – Brkina v Hrpeljah za pomoč otrokom iz socialno šibkih družin pri plačilu šolske prehrane in šole v naravi.

Hvala vsem dobrosrčnim ljudem, ki so prispevali material ali denarni prispevek. Posebej se zahvaljujemo vsem donatorjem in izvajalcem, ki ste Drobtinico omogočili:

 • REGEND d.o.o., pekarna Kozina
 • FAMA d.o.o. Vipava, Market Hrpelje
 • PEKARNA SINANBEGOVIĆ MIDHO iz Hrpelj
 • SPAR SLOVENIJA D.O.O.
 • BLOG AMELIE iz Ocizle

SADJARJI:

 • SADJARSKA KMETIJA PEČAR B. iz Prešnice
 • SEGULIN ANGEL iz Slop
 • DAMJAN MARSIČ iz Slop
 • IGOR ŠIŠKOVIČ iz Slivja
 • DUŠAN GRK iz Slivja
 • PROSTOVOLJKE RDEČEGA KRIŽA
 • UČENCI IN MENTORJI OŠ DRAGOMIRJA BENČIČA – BRKINA

Dora Sedmak

© 2015, Občina Hrpelje-Kozina - vse pravice pridržane