Občina Hrpelje-Kozina Na stičišču treh svetov
Občina Hrpelje - Kozina
Hrpelje, Reška cesta 14, 6240 Kozina
Tel. (05) 680 01 50 Fax. (05) 680 01 80
E-mail: obcina.hrpelje-kozina@hrpelje.si

Izgradnja začasne obvozne ceste mimo Beke

Začenja se izgradnja začasne obvozne ceste mimo Beke, ki bo krajanom prihranila tovorni promet ob izgradnji Drugega tira

 Hrpelje, 27. februar 2020 – Družba 2TDK je začela z izgradnjo začasne obvozne ceste mimo Beke, ki  bo namenjena odvozu materiala s trase 2. železniškega tira med Divačo in Koprom. Izgradnjo ceste, ki bo prebivalcem zagotovila varno šolsko pot, ohranila turistični potencial Ocizle in Beke ter preprečila negativni vplivi tranzita težkih tovornjakov, sofinancirata družba 2TDK in Občina Hrpelje-Kozina.

Ob načrtovanju gradnje projekta Drugi tir smo v Občini Hrpelje-Kozina vztrajno opozarjali na varnost in kakovost bivanja ob lokalni cesti v Ocizli, kjer naj bi po prvotnih načrtih potekal transport za pripravljalna dela v dolini Glinščice. »V zadnjih letih je bilo zgrajenih več objektov in lokalna cesta skozi naselje zagotovo ni ustrezna za predviden transport, to je odvoz izkopanega materiala iz gradbišča, kot predvideva gradbeno dovoljenje iz leta 2016,« poudarja županja občine Hrpelje-Kozina Saša Likavec Svetelšek. Cesta, ki poteka skozi Ocizlo, je ozka, tam živijo šoloobvezni otroci, ni pločnikov, V Ocizli pa je ob cesti tudi hostel, ki pomembno prispeva k oživljanju kraja. »V družbi 2TDK so argumentom o varnosti in kakovosti življenja prebivalcev naselja prisluhnili, zato smo minulo leto iskali alternative in našli skupno rešitev: začasno obvozno cesto mimo vasi Beka,« dodaja Likavec Svetelškova.

Pred začetkom izgradnje začasne obvozne ceste mimo Beke so bile pridobljene študije oz. strokovna gradiva, ki so podprla takšno rešitev; pritrdili so ji vsi pristojni, zagotovo pa je najpomembnejša podpora domačinov – krajanov Ocizle in Beke, ki jim bo izgradnja zagotovila varnost.

Za izgradnjo začasne obvozne ceste mimo Beke sta družba 2TDK in Občina Hrpelje-Kozina podpisali sofinancerski sporazum, 2TDK bo cesto sofinanciral v sklopu gradnje dostopnih cest. Višina investicije je znaša pol milijona evrov.

© 2015, Občina Hrpelje-Kozina - vse pravice pridržane