Občina Hrpelje-Kozina Na stičišču treh svetov
Občina Hrpelje - Kozina
Hrpelje, Reška cesta 14, 6240 Kozina
Tel. (05) 680 01 50 Fax. (05) 680 01 80
E-mail: obcina.hrpelje-kozina@hrpelje.si

Nizkofrekvenčni hrup

(nadaljevanje članka iz Občinskega glasila – Junij 2022)


Razlaga zakaj ljudje podcenjujejo nizkofrekvenčni hrup?:

 

Nizkofrekvenčni hrup sam po sebi ni nič posebnega, hrup kot vsak drugi. Ko poznamo vse lastnosti tega hrupa, pa bomo na hrup začeli gledati z drugačnimi očmi. Izvor hrupa je isti kot pri slišnem zvoku, ne da pa se ga opisat in predstavit kot slišni zvok, ker ga ljudje v večini ne slišijo. Zato je ime vibroakustika bolj primerno. Razlage in opise sem pripravil, da se lažje razume kaj je nizkofrekvenčni hrup. Članek o hrupu je napisan zato, da se ve kako malo ve stroka o tej zadevi, kako nesmiselna je obstoječa zakonodaja o hrupu in kako se medicina neresno obnaša ob ignoriranju dokaznih gradiv, do svojih pacientov. »Članek nizkofrekvenčni zvok 1 in 2 del«

 

Predvsem je pomembno to, da razumemo kaj je zvok, kako nastaja, se pretvarja, potuje in izniči:

Ti podatki so dosegljivi v »Dokument Dopis 06 Splošno, spodaj in Članku«.

 

  • Kako nastaja je pomembno zato, da vemo kaj je izvor nastanka in vzrok.
  • Kako se pretvarja je pomembno zato, da razumemo na kakšen način doseže človeka.
  • Kako potuje in se izniči je pomembno zato, da razumemo od kod prihaja in kako daleč potuje.
  • Izvor nastanka je vibracija katera ustvarja zvok. Zato brez vibracije ni zvoka.
  • Ko merimo zvok, vibracije ne moremo zanemariti.

 

Ko vemo vse našteto nam je znano že marsikaj. V tem primeru, nas predvsem zanima v kakšni obliki doseže človeka?

 

  • V obliki zvoka, če ga človek zazna.
  • V obliki stiskanja in širjenja zraka, vibracija tal/sten ustvarja stiskanje in širjenje zraka, kar povzroča zvok.
  • V obliki mikrovibracije, katera ustvarja vibracije tal, sten in vsega ostalega kar je v prostoru.

 

V obliki stiskanja in širjenja zraka, zvoka vpliva na slušne organe, sinuse, grlo in vse ostalo kar povezano s temi organi.

V obliki mikrovibracije je najbolj škodljiv in vpliva na vse ostale notranje organe, delno pa tudi na prej naštete.

 

Ko vemo kako doseže, človeka lahko spoznamo marsikaj. Opis kako se vibracijska in akustična energija pretvarja v telesu v elektromagnetne impulze je še kako pomembna. Kaj se ob izpostavljenosti vibroakustiki dogaja v telesu ob neposredni izpostavljenosti na biološki, elektromagnetni transdukciji itn., je opisano v »vibroacoustic disease«. Priložen je Slo prevod, spodaj. V tem prevodu lahko zasledite tudi stavek: Ne glede na to ali človeški zvočni sistem nizkofrekvenčni zvok zazna ali ne, dejansko vpliva na biološke spremembe v telesu.

Kot vemo, le redki ljudje zaznajo nizkofrekvenčni zvok. Še bolj redki pa so tisti, kateri zaznajo mikrovibracijsko energijo v tleh, stavbnem pohištvu in ostalem. To nam pomaga razumeti zakaj ljudje zanemarjajo pojem nizkofrekvenčni hrup. Tudi, če človek nič od tega ne zazna, je temu neposredno izpostavljen, zato bo nekoč ob preveliki izpostavljenosti vsaj eden od organov na to reagiral. Seveda bodo nekatere bolezni pri nekaterih, ozdravljive nekatere pa ne. Na naših domovih smo najbolj izpostavljeni v nočnem času. Izključiti ne smemo niti delavnih mest. Najbolj pa nas seveda zanima izpostavljenost v domačem okolju.

Novejše zgradbe zaradi zunanjih izolacij, votle opeke, zadržujejo vso energijo v prostorih zato se več akustične energije sprošča v prostor. Neizolirane starejše stavbe, oddajajo vibracijsko energijo v obe strani »ven in noter« zaradi drugačne strukture materialov je starejša zgradba tako akustično manj obremenjena. Enaka moč vibracijske energije, pa je glede na isti izvor prisotna v obeh tipih zgradb. Vsekakor je nizkofrekvenčni zvok bolj škodljiv v obliki vibracijske energije, kot pa v obliki zvoka.

Ker so nekateri pojmi nerazčiščeni, nastaja v vrednotenju te energije velika luknja. V naši državi obstaja izredno dobro dodelan sistem za zaznavanje potresov kateri je v lasti ARSO. Ta sistem lahko zazna te mikrovibracije, ob spremljanju tega sistema, bi lahko brez večjih težav odkril preobremenjenost okolja z vibracijsko energijo, katera povzroča nizkofrekvenčni zvok.

Opozorila so podana zato, ker smo bili mi nekoč izpostavljeni vibracijski energiji, »skupaj« v 20 letih, toliko kot smo ljudje in naši otroci, »sedaj« izpostavljeni v dveh mesecih. Kar ni zanemarljivo.

 

V nadaljevanju lahko preberete naznanilo z vsemi prilogami, v katerih so zajete tudi rešitve, kratek opis kako naj bi bila sprejeta zakonodaja za omejevanje. In razne druge razlage:

Ostalo gradivo in izvlečki iz raznih raziskav v angleščini:

 

Slovenska spletna stran z informacijami o nizkofrekvenčnem hrupu:

 

 

Video o nizkofrekvenčnem hrupu:

 

 

 

 

Sestavil: Maks Benčič    

© 2015, Občina Hrpelje-Kozina - vse pravice pridržane