Občina Hrpelje-Kozina Na stičišču treh svetov
Občina Hrpelje - Kozina
Hrpelje, Reška cesta 14, 6240 Kozina
Tel. (05) 680 01 50 Fax. (05) 680 01 80
E-mail: obcina.hrpelje-kozina@hrpelje.si

Odprta meja v novem času

Beka je bila tudi letos prizorišče prijateljskega druženja ljudi iz te in one strani meje in je bila odgovor na vprašanja, ki se pojavljajo v zadnjem času:
zakaj in čemu še ohranjamo ta praznik? Da, to je prava beseda. Odprta meja je praznik dobrih sosedov Občine Dolina in Občine Hrpelje – Kozina, je obujanje spomina na tiste čase, ko je policija leta 1981 združila napore s takratnimi političnimi veljaki in odprla mejo v tem prehodnem prostoru, ki je dal že veliko hudega skozi zgodovino.

Danes je ta dan lepa priložnost za krasen pohod po čudoviti dolini Glinščice, številni pa so se v nedeljo, 19.3., še zadržali na druženju ob raznoliki ponudbi na stojnicah, domači joti ter prisluhnili kratkemu kulturnemu programu, v katerem sta nas najprej pozdravila županja Saša Likavec Svetelšek in župan Sandi Klun, zatem pa je spregovoril dr. Zoran Stančič, vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji. S svojim nastopom so nas  navdušili mladi harmonikarji iz orkestra Nika Polesa. Prvi so se družili ob odprti meji naši šolarji (učenci 5. razred z učiteljico Suzano Godina Jelušič), ki so se udeležili pripravljenih delavnic in srečanja s šolami v Dolini.

Za pomoč pri organizaciji se zahvaljujemo vodnikoma PD Slavnik Branku Bratožu Ježku in Vojku Dobrili ter Policijski postaji Kozina in domačinom.

Ester Mihalič

© 2015, Občina Hrpelje-Kozina - vse pravice pridržane