Občina Hrpelje-Kozina Na stičišču treh svetov
Občina Hrpelje - Kozina
Hrpelje, Reška cesta 14, 6240 Kozina
Tel. (05) 680 01 50 Fax. (05) 680 01 80
E-mail: obcina.hrpelje-kozina@hrpelje.si

Predstavitev projekta Staro sejmišče novo stičišče

Projekt oživitve nekdanjega sejmišča v Hrpeljah zajema prenovo celotnega območja sejmišča. Prostoru, ki je bil nekdaj med najpomembnejšimi v naselju, bomo povrnili del namembnosti, saj bomo uredili postajališče za avtodome s pripadajočo infrastrukturo (pripomoglo bo k urejenosti kraja ter varovanju okolja).

Projekt bo zajel rekonstrukcijo nekdaj najživahnejšega dela Hrpelj, ki je bil v preteklosti prostor trgovanja in druženja. Dandanes je izgubil obe omenjeni funkciji in postal degradiran. Osnovna ideja je nova namembnost, ki bo služila tako domačinom kot obiskovalcem, ponujala pa bo tudi možnost razvoja ostalih storitev.

Osrednji del projekta je izgradnja urejenega postajališča za 7 avtodomov. Ker je cilj projekta ustvariti novo stičišče in prostor za medgeneracijsko druženje, bo urbana oprema na postajališču vključevala elemente, ki bodo prostor naredili privlačen tudi za domačine. Zato je predvidena gradnja večjega otroškega igrišča, zasaditev zelenice, postavitev običajnih klopi in ene pametne klopi (ta omogoča uporabo interneta in polnjenje telefonov) ter 4 električna kolesa s polnilnico.

Novo urejena površina bo občanom zagotovila prostor za druženje in povezovanje, kar pomeni višjo kakovost bivanja, saj redefinicija prostora pomeni pridobitev površin, kjer se bodo srečevali domačini in obiskovalci vseh generacij ter aktivno preživljali prosti čas. Lega sejmišča je za takšno namembnost zelo primerna, saj leži ob izredno prometni cesti Krvavi Potok–Starod, ki je zlasti poleti zelo obremenjena s turističnim tranzitom proti Hrvaški. Vozniki avtodomov bodo imeli možnost postanka, kar je tudi priložnost za promocijo lokalnega gospodarstva, predvsem turistične in gostinske ponudbe.

Z izbranim izvajalcem je že bila podpisana pogodba. Na javno naročilo je prispelo 7 ponudb, najugodnejša je bila ponudba CPK d.d., ki je znašala 188.600,24 EUR. Uvedba v delo je predvidena januarja, zaključek del pa maja 2020. Operacijo sofinancira Evropska unija preko Evropskega sklada za regionalni razvoj.

 

 

 

© 2015, Občina Hrpelje-Kozina - vse pravice pridržane