Občina Hrpelje-Kozina Na stičišču treh svetov
Občina Hrpelje - Kozina
Hrpelje, Reška cesta 14, 6240 Kozina
Tel. (05) 680 01 50 Fax. (05) 680 01 80
E-mail: obcina.hrpelje-kozina@hrpelje.si

Športnik Krasa in Brkinov 2019

V ponedeljek, 10. februarja 2020 smo se v Kulturnem domu Štanjel udeležili že 8. podelitve priznanj športnikom, športnicam, posameznikom, ekipam, klubom in športnim delavcem Krasa in Brkinov.

Predstavljamo Vam naše nagrajence:

Kozinčanka Luna Babič je prejela Priznanje za športne dosežke mladih na področju Krasa in Brkinov,  za uspešne državne in mednarodne nastope v športni gimnastiki v kategoriji starejših deklic

Luna Babič je tekmovalka ženske športne gimnastike. Je zelo uspešna mlada športnica, ki je v letu 2019 dosegla kar nekaj lepih uvrstitev tako na domačih tekmovanjih, kot tudi na mednarodnih tekmovanjih. Njen najodmevnejši rezultat v preteklem letu je poleg osvojitve Pokalne zmagovalke v ekipni razvrstitvi ter posamezno na preskoku in državne prvakinje na preskoku in parterju, osvojitev drugega mesta v posamezni konkurenci na mednarodnem prvenstvu v Mariboru (Šalamunov memorial 2019). Udeležila pa se je tudi prvih reprezentančnih priprav Gimnastične zveze Slovenije (mlajše kategorije).


Za izjemen športni razvoj in perspektivne rezultate v nogometu je priznanje Najperspektivnejši mladi športnik Krasa in Brkinov 2019 zasluženo prejel Enrik Ostrc iz Hrpelj.

Enrik Ostrc je rojen leta 2002. Od leta 2008, torej od svojega 6. leta starosti je bil član mlajših selekcij NK Jadran Hrpelje – Kozina. Igral je v vseh selekcijah od U8 do U15. V vseh kategorijah je bil prvak v regijskem tekmovanju. V tekmovalni sezoni 2014/15 je z ekipo U13 bil prvi, v tekmovalni sezoni 2015/16 pa prvi s selekcijo U15. V vseh selekcijah je bil tudi kapetan ekipe in nosilec igre.
Njegove nogometne predstave so pritegnile pozornost trenerjev slovenskih mladinskih reprezentančnih selekcij. V letu 2015 je zastopal reprezentanco Slovenije Zahod v tekmovanju z ostalimi regijami, ki služi kot pred-izbor za sestavo Slovenske nogometne reprezentanco U15.
Prav tako je bil eden vidnejših igralcev v mladinskih selekcijah Rokometnega kluba Jadran Hrpelje-Kozina. V mlajših selekcijah – v kategoriji mlajši dečki je bil dvakrat državni prvak, kjer je bil izbran v idealno sedmerico prvenstva in tudi kot naj igralec. V kategoriji starejših dečkov B in starejših dečkov A sta obe selekciji zasedli prvo mesto, brez izgubljene tekme. Tako kot pri nogometu, je Enrik tudi v rokometu dobil vabilo, za udeležbo na treningih rokometne reprezentance Slovenije, v svoji starostni skupini. Enrik Ostrc je športnik od mladih nog. Kljub vsem svojim športnim aktivnostim je bil Enrik v šoli vsa leta odličen učenec. Prav tako je zastopal šolo na šolskih rokometnih in nogometnih tekmovanjih. Enrik je bil kapetan in najboljši strelec ekipe, ki je NK Jadran Železničar popeljala v 1. ligo U15 (2015/16).
V prelomu iz osnovne šole v srednješolsko izobraževanje se je Enrik odločil, da nadaljuje nogometno kariero. Od leta 2018 je Enrik nogometaš NK Olimpija s sklenjeno profesionalno pogodbo (ob dopolnjenem 16. letu starosti). V lanski sezoni je igral za kadetsko ekipo, letos pa je član mladinske ekipe NK Olimpija in član mladinske nogometne reprezentance Slovenije. Seveda je tudi uspešen dijak športne gimnazije.
V sezoni 2019/20 igra obrambnega igralca (defenzivnega) mladinske ekipe NK Olimpija, ki je po polovici sezone vodilna na lestvici. Enrik je odigral 12 tekem (od 15-ih) in kljub temu, da je obrambni igralec, je dosegel dva zadetka. Občasno trenira tudi s člansko ekipo NK Olimpije. Poleg tega je debitiral za slovensko mladinsko reprezentanco U-18 na prijateljski tekmi Slovenija : Italija, prav na igrišču Rajka Štolfa v Sežani.


Članska ekipa Balinarskega kluba Gradna Gik Obrov za uvrstitev v Prvo slovensko državno ligo v balinanju

Balinarski klub Gradna GIK Obrov nastopa v ligaških tekmovanjih z dvema ekipama: Gradna GIK in Gradna. Prve vidne uspehe sta v balinarski sezoni 2012/13 dosegli obe ekipi, saj sta zasedli prvo in drugo mesto v Območni balinarski ligi Sežana in s tem uspehom si je Balinarski klub Gradna GIK zagotovil kvalifikacije za nastopanje v II. državni ligi zahod.
Na kvalifikacijah so se naši balinarji odlično izkazali in se uspešno uvrstili v II. državno ligo zahod.
Neprecenljiva pridobitev za balinarje naših krajev in naše občine pa je pokrito balinišče v Obrovu. Z izboljšanimi pogoji treniranja in trdim delom so uspeh okronali v sezoni 2018/19, ko so si zagotovili prvo mesto v II. ligi in se uvrstili v I. državno ligo.
Ekipo sestavljajo: Perkan Sandi, Fatur Ladko, Goljuf Ivo, Fatur Erik, Fatur Viljan, Hrvatin Radovan, Bubnič Mirjan, Valenčič Milan, Valenčič Mirjan, Margon Borut.


Športno društvo Jadran Bluemarine za 20 let delovanja na področju Krasa in Brkinov

Leta 1999 se je na pobudo deklet in staršev pod vodstvom trenerja Karla Kastelica ustanovil
rokometni klub. Število deklet, ki so ljubiteljsko trenirale in igrale rokomet, se je hitro večalo. Prav tako pa so rasli tudi uspehi.
Danes je Športno društvo Jadran z glavnim sponzorjem Bluemarine, društvo z največ aktivnih mladih športnic v naši občini. Program športnega udejstvovanja se izvaja že v vrtcu, kjer se otroci igrajo in spoznavajo s športom, kot eno najpomembnejših vzgojnih in razvojnih dejavnosti. Program Gibalnih uric v 1. in 2. razredu, se v 3. in 4. nadaljuje z Mini rokometom, kjer deklice preko igre in zabave spoznavajo rokometno igro. Doživljajo spretnosti in vrednote, ki so izredno pomembne za celostni razvoj, odraščanje in za življenje.
Danes je v klubu preko 100 deklic in deklet, ki jih poznamo pod imenom »blumarinke«.
Tekmujejo v vseh mladinskih selekcijah, kar je že prava redkost za tako mali kraj. Dekleta pa ne le tekmujejo, ampak dosegajo tudi zavidljive rezultate, tako v državnem prvenstvu, kot tudi na turnirjih, ki se jih vsako leto udeležujejo.

Najvidnejši uspehi:

  • Kadetske državne prvakinje leta 2012;
  • V letu 2019 pa so ml. deklice B osvojile 4. mesto, st. deklice B pa 5. mesto v državnem prvenstvu.
  • Tudi ostala leta so deklice med TOP 7.

V vseh teh letih je delovala tudi članska ekipa, ki je tekmovala tudi v 1. ženski rokometni ligi. Žal se razvoj športne kariere mladih ne more nadaljevati in popolno razvijati v manjših krajih, zato jih pot ponese v večja mesta, kjer je študij, delo in šport bolj pri roki… zato je že izreden uspeh imeti doma kadetinje in mladinke, kar našim »blumarinkam« še vedno uspeva.


Balinarski klub Jadran Hrpelje – Kozina za 40 let delovanja na področju Krasa in Brkinov

Začetki balinanja v Hrpeljah segajo v leto 1978, klub pa je bil ustanovljen leta 1979. Od leta 1980 je tako BK Jadran začel tekmovati v občinski ligi OBZ Sežana. Za balinanje pa je bilo nujno najprej urediti balinišče. Takrat sta bili v občini za balinanje dve dvostezni balinišči, urejeni in vzdrževani predvsem na prostovoljni bazi. Leta 1990 se je klub uvrstil v kvalifikacije za II. ligo, v letu 1995 pa se je klub uvrstil v I. ligo. Čez 5 let so se člani kluba uvrstili v kvalifikacije za Superligo. Že v prvi sezoni igranja v Superligi so člani kluba dosegli 4. mesto. BK Jadran je žel velike uspehe tudi v pokalnem tekmovanju in bil večkrat pokalni zmagovalec.


Iskrene čestitke!

© 2015, Občina Hrpelje-Kozina - vse pravice pridržane