Občina Hrpelje-Kozina Na stičišču treh svetov
Občina Hrpelje - Kozina
Hrpelje, Reška cesta 14, 6240 Kozina
Tel. (05) 680 01 50 Fax. (05) 680 01 80
E-mail: obcina.hrpelje-kozina@hrpelje.si

“Utrip Primorskega podeželja”

Zavarovalnica Triglav del sredstev, ki jih je v preteklosti namenjala za poslovna novoletna darila, že tretje leto zapored preusmerja v podporo različnim preventivnim projektom. Letos je med več kot 20 akcijami podprla tudi dva projekta na področju delovanja Območne enote Postojna, in sicer nakupa defibrilatorjev za lokalno skupnost in obiskovalce naselij Vrbovo v Občini Ilirska Bistrica in Rodik v Občini Hrpelje – Kozina.

Na ta način želijo v Zavarovalnici Triglav prejemnikoma sredstev pomagati pri zagotavljanju najboljše oskrbe za reševanje zdravstvenih in drugih težav ter povečanju možnosti preživetja ob zastojih srca.

»Poslanstvo Zavarovalnice Triglav je ustvarjanje varnejše prihodnosti. Zato podpiramo raznolike projekte, ki dolgoročno koristijo lokalnim skupnostim, pomagamo pri izvedbi programov družbenega pomena in financiramo raznolike ustanove ter tako vlagamo v boljši jutri vseh generacij,« je ob predaji povedal Jože Celin, direktor Območne enote Postojna Zavarovalnice Triglav.

POMOČ V NUJNIH PRIMERIH BO ZDAJ BLIŽE

Občina Hrpelje – Kozina bo defibrilator, kupljen s prejetimi sredstvi, namestila v naselje Rodik, ki ga poleg lokalnih prebivalcev, zaradi večjega števila gospodarskih družb in drugih poslovnih subjektov dnevno obiskuje tudi več okoliških prebivalcev. Postavitev naprave v tem naselju sicer predstavlja prvi korak v projektu vzpostavitve mreže defibrilatorjev po več naseljih v občini.

»Naša želja je izpeljati projekt, s katerim želimo tudi v zaostrenih pogojih delovanja ohranjati skrb za kakovost življenja naših občank in občanov,« je ob tem povedala županja Občine Hrpelje – Kozina Saša Likavec Svetelšek ter dodala, da podporo projekta ceni: »Zavarovalnica Triglav je s svojo akcijo pokazala, koliko ji je mar do okolja in do ljudi, med katerimi živi in ustvarja. S tem dejanjem so potrdili staro resnico, da polja ne sejemo z besedami, ampak z dejanji.«

Slovesnosti ob predaji so se med drugim udeležili Jože Celin, direktor OE Postojna, zavarovalne zastopnice: Tanja Petohleb, Brigita Gorup in Mojca Celin, poveljnik občinske CZ Robert Kastelic, komandir PP Kozina Marjan Pelko in predstavniki Krajevne skupnosti Rodik.

Človeško zdravje, predvsem pa človeško življenje je neprecenljivo. Zdravljenje si lahko plačamo, ne moremo pa si ga kupiti. Občina Hrpelje – Kozina se je prijavila na poziv Zavarovalnice Triglav s projektnim predlogom postavitve defibrilatorja v Rodiku. Komisija zavarovalnice je predlog projekta obravnavala in ga odobrila. Z nabavo in namestitvijo defibrilatorja se bo bistveno
skrajšal čas od kriznega dogodka (nenadno stanje osebe) do prejema ustrezne pomoči. Hitrejša kot je pomoč, višja je možnost preživetja. Še posebej pomemben je odziv prvih posredovalcev za prebivalce, ki so relativno oddaljeni od zdravstvenega doma. Za prebivalce je v nadaljevanju izveden prikaz uporabe defibrilatorja in temeljni postopki oživljanja, ki bi jih moral poznati vsak izmed nas. Prikaz temeljnih postopkov oživljanja in uporabe defibrilatorja je teoretično in praktično izvedla ekipa usposobljenih gasilcev PGD Materija.

Nakup defibrilatorja, vključno z ogrevano omarico, je stal 2.037,40 EUR z ddv. Zahvaljujemo se Zavarovalnici Triglav za pristno
sodelovanje in odobrena sredstva za nakup naprave. Hvala vsem, ki so pripomogli tudi k slovesnosti dogodka.

Temeljne postopke oživljanja si lahko ogledate na sledečih povezavah:
https://www.youtube.com/watch?v=fFYxp4VhBFg – ZDRAVSTVENI DOM AJDOVŠČINA (15:29)
https://www.youtube.com/watch?v=PCS3k7DcX3U – ZDRAVSTVENI DOM GORNJA RADGONA (10:08)
https://www.youtube.com/watch?v=LIfWYWHdEeI – SLOVENSKA VOJSKA (3:16)

Robert Kastelic, občinska uprava

© 2015, Občina Hrpelje-Kozina - vse pravice pridržane