Občina Hrpelje-Kozina Na stičišču treh svetov
Občina Hrpelje - Kozina
Hrpelje, Reška cesta 14, 6240 Kozina
Tel. (05) 680 01 50 Fax. (05) 680 01 80
E-mail: obcina.hrpelje-kozina@hrpelje.si

OPOZORILO – Tatvine koles, predvsem električnih

V zadnjem tednu je bilo na območju Policijske uprave Koper ponovno več tatvin koles, skuterjev in električnih koles. Največ s parkirišča pri koprski tržnici in drugje v mestu Koper.
Letos smo na našem območju obravnavali že več kot 70 tatvin koles. Vrednost ukradenih koles in skuterjev samo v zadnjem tednu presega 22.000 evrov! Vrednost ukradenih koles na letni ravni v Sloveniji pa celo presega milijon evrov.

Največ tatvin električnih koles:
– Koper, predvsem mesto.
– Podnevi na območjih, kjer je večja gostota ljudi in koles, kot so območja tržnic, nakupovalnih središč, gostinski lokalov, avtokampov, plaž in ožjih mestnih ulic.
– Ponoči praviloma kradejo kolesa z območij večjih stanovanjskih naselij kot so naselja večstanovanjskih blokov (kolesarnice, hodniki in kleti ter parkirišča stanovanjskih blokov, avtokampi ipd.).
– Raje kradejo kolesa, ki niso posebej zaščitena proti kraji (zaklenjena/priklenjena), a si za tarče vedno pogosteje izberejo tudi zaščitena kolesa, predvsem, če gre za kolesa višjih cenovnih razredov.
– V zadnjem času prevladujejo tatvine gorskih in električnih koles, višjih vrednosti.
– Občasno se pojavljajo primeri tatvin koles z nosilcev na parkiranih motornih vozilih.

Svetujemo:
– ob nakupih koles/električnih koles in skirojev, je potrebno shraniti račune za nakup in dokumente samih koles/ električnih koles in skirojev, si zapomniti ali zabeležiti njihove tov. št. in značilnosti ali jih posebej skrito označiti ter po možnosti fotografirati;
– zabeležite si podatke o svojem kolesu (znamko, model in barvo kolesa, tudi tip sestavnih delov – pedal, ogrodja, prestav, zavor; morebitne posebnosti, individualne znake in poškodbe, dodatno opremo itd.); če kolo na okvirju nima serijske številke, jo dajte nanj vgravirati ali ga kako drugače prikrito označite. Pri zabeležbi opisa si lahko pomagate z obrazcem »Podatki o lastniku in kolesu« (na spletni strani Policije), katerega ob tatvinah izročite policistom. Po možnosti svoje kolo tudi fotografirajte;
– kolesa/električna kolesa in skiroje je potrebno čim krajši čas puščati brez nadzora in v tem primeru dobro izbirati mesta parkiranja (osvetljene, video nadzirane lokacije, posebej predvidene za puščanje takšnih predmetov) in le-ta priklepati na nepremične predmete (hkrati za okvir kolesa in eno od koles) z uporabo kvalitetnih ključavnic. Ključavnice slabše kakovosti niso za tatove koles nikakršna ovira. Pri tem pa na kolesu puščajte vrednejših predmetov;
– ob neuporabi je kolesa/električna kolesa in skiroje potrebno shranjevati v zaklenjenih zaprtih prostorih;
– v primerih tatvine je o tem potrebno čimprej obvestiti policijo (najbolje s klicem na interventno tel. št. 113) in jim posredovati vse koristne podatke o ukradenih kolesih/električnih kolesih in skirojih ter po možnostih skupaj s policisti pregledati okolico;
– ob opaženju tatvine ali sumljivih oseb/vozil, ki bi lahko bila povezana s takšnimi kaznivimi dejanji, si je o tem potrebno zapomniti čim več podrobnosti in jih takoj posredovati policiji.

Lastnikom koles, zlasti vrednejših, svetujemo tudi razmislek o sklenitvi premoženjskega zavarovanja kolesa.

Če vam ukradejo kolo, električno kolo ali skuter, pokličite čim prej na 113. Bodite pozorni na sumljive osebe in vozila in si o njih čim več zapomnite, kar boste lahko povedali policistom.

Prijazen pozdrav!

© 2015, Občina Hrpelje-Kozina - vse pravice pridržane