Občina Hrpelje-Kozina Na stičišču treh svetov
Občina Hrpelje - Kozina
Hrpelje, Reška cesta 14, 6240 Kozina
Tel. (05) 680 01 50 Fax. (05) 680 01 80
E-mail: obcina.hrpelje-kozina@hrpelje.si

Pivovarna BEERKINKA

PROIZVODNJA IN PRODAJA PIVA, Peter Hrvatin S.P.

Reška cesta 43, 6240 Kozina

Spletna stran

Email: info@beerkinka.si

Tel.: +386 31 568 838


Beerkinka, ki spominja na prelepe Brkine, je ime svetle in temne pive, ki jo vari nova pivovarna Hrvatin, ki sta jo v Hrpeljah odprla oče in sin Dany in Peter Hrvatin. Ob nedavnem dnevu odprtih vrat sta okusno pivo ponudila domačinom v pokušino in degustacijo.
Pivovarna Hrvatin se nahaja v stavbi v Hrpeljah, kjer še domuje gostilna Žigante, trgovina Fama in “Sobe Hrpelje”. 34-letni Peter, ki se je profesionalno ukvarjal s športom (rokomet), nato pa se je zaposlil v parketarstvu Valenčič v Rodiku, je diplomiral iz ekonomije na Višji strokovni šoli v Mariboru. Pred časom se je odločil, da z očetom Danyjem odpre svojo pivovarno. Pri tem so mu pomagale očetove izkušnje, ko je bil oče Dany zaposlen kot pivovar pri prejšnjem lastniku gostilne in pivovarne.

„Stroje za varjenje piva smo prevzeli od prejšnjega lastnika v najem, kar pomeni, da mi ni bilo potrebno toliko investirati v stroje. Zato sem več pozornosti vlagal v surovine, ki so potrebne za varjenje piva, in v tehnologijo. Odločili smo se za varjenje svetlega in temnega piva oz. ležaka, ki sedem dni fermentira in nadaljnjih 21 dni odleži v zorilnem tanku. Od surovin uporabljamo najrazličnejše ječmenove slade in hmelje, pivski kvas in kvalitetno vodo. Zaenkrat sem se odločil za veleprodajo. Naše pivo lahko dobite v gostilni Žigante, pa tudi v Gastro pubu Urban Piqniq v Kopru in novi restavraciji Okusi Krasa na mejnem prehodu v Lipici. Zelo sem hvaležen očetu, da mi je posredoval svoje znanje in izkušnje pri varjenju piva. Opažam, da se zanimanje za pivo povečuje, prav tako pa se razvija tudi kultura pitja piva, kar pomaga k vzponu tovrstne dejavnosti,“ pravi Peter.

Ob dnevu odprtih vrat mu je pomagala partnerka Nina. Peter ima še vedno rad rokomet, saj tekmuje pri Rokometnem društvu Jadran Škerjanc Hrpelje. Dober odziv na svoje pivo pa je prejel tudi na nedavnem Kmetijskem sejmu Slovenska Istra v Kopru, kjer so številni obiskovalci pohvalili kvaliteto njegovega piva.

Besedilo in foto: Olga Knez

© 2015, Občina Hrpelje-Kozina - vse pravice pridržane