Občina Hrpelje-Kozina Na stičišču treh svetov
Občina Hrpelje - Kozina
Hrpelje, Reška cesta 14, 6240 Kozina
Tel. (05) 680 01 50 Fax. (05) 680 01 80
E-mail: obcina.hrpelje-kozina@hrpelje.si

Zelena shema

ANALIZA ANKET

TUKAJ lahko najdete analizo anket, ki smo jih prejeli.VABILO K SODELOVANJU, IZPOLNJEVANJE ANKET

Vabimo vas, da nam pomagate izboljšati in razviti turistično ponudbo v naših krajih z izpolnjevanjem preprostih anket. Ankete so izdelane za obiskovalce naših krajev (v slovenščini in angleščini), za prebivalce občine ter za turistične ponudnike.

ANKETA OBISKOVALCI (SLO)

ANKETA OBISKOVALCI (ENG)

ANKETA PREBIVALCI

ANKETA TURISTIČNI PONUDNIKI

Zelo vam bomo hvaležni, če ankete izpolnite in nam jih pošljete (lahko tudi preko e-pošte na naslov zelenashema@hrpelje.si).PRIJAVILI SMO SE V ZELENO SHEMO SLOVENSKEGA TURIZMA

Informacije za vse, ki bi radi izvedeli čimveč o Slovenia green – Zeleni. Aktivni. Zdravi.  Zelena shema slovenskega turizma

Na Občini Hrpelje – Kozina sledimo smernicam Slovenske turistične organizacije, ki zadnja leta dela po smernicah trajnostnega turizma. Tako smo se v februarju z ostalimi tremi kraškimi občinami (Komen, Sežana in Divača) prijavili v Zeleno shemo. Prijava je zelo enostavna, sedaj pa sledi trdo delo za izpolnitev pogojev po 100 kriterijih s petih različnih področij: narava, okolje, kulturna dediščina, skupnost in varnost ter turizem in poslovanje. Rezultati, ali smo primerni za znak in vključitev v Zeleno shemo, bodo znani konec leta. Več informacij si lahko preberete v spodnji predstavitvi Zelene sheme, ki so jo pripravili na STO. V naslednjih glasilih pa več o naših aktivnostih.

Zeleni turizem je v razviti turistični ponudbi nujna smer nadaljnjega razvoja, saj bo v prihodnosti konkurenčen le turizem, ki bo temeljil na ekonomski uspešnosti turističnega poslovanja ter bo hkrati prizanesljiv in konstruktiven do naravnega, kulturnega in socialnega okolja. V Slovenski turistični organizaciji (STO) smo se zavezali, da bo zeleno in trajnostno tisto, kar bo prežemalo vsako našo dejavnost. Naše poslanstvo pri zelenem turizmu je deležnike v turizmu obveščati o pomenu podnebnih sprememb, vplivih na turizem in spremembah na trgu ter jih spodbuditi k ukrepanju pri prilagajanju in blaženju podnebnih sprememb. Med ključnimi strateškimi usmeritvami zelenega turizma so dejavna usmeritev turizma v zeleno gospodarstvo, obveščanje in spodbude za turistično gospodarstvo, da razvijajo zelene modele poslovanja, spodbude za destinacije, da postavijo modele trajnostnega razvoja na podlagi trajnostnih kazalnikov, ter ozaveščanje turistov, da se usmerijo k bolj trajnostnemu življenjskemu slogu in za lastno okolje prijaznemu ravnanju. Zaradi pospešenega izvajanja zelenega turizma smo razvili Zeleno shemo slovenskega turizma Slovenia Green.

STO je v letu 2009 oblikovala strateške usmeritve na področju zelenega turizma. V letu 2014 smo v javni agenciji SPIRIT Slovenija, katere del je postala STO, v sodelovanju s ponudniki in strokovnjaki s področja trajnostnega turizma na podlagi strateških usmeritev pripravili Zeleno shemo slovenskega turizma. Ta sloni na evropskih (ETIS) in globalnih (GSTC) merilih ter priporoča uporabo orodja GSTR za merjenje uspešnosti pri uvajanju zelenega delovanja. Zelena shema je sistem, ki pod krovno znamko Slovenia Green združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj, omogoča primerjavo z drugimi zelenimi destinacijami po svetu in hkrati dodaja nacionalni značaj, ki omogoča lažje pozicioniranje zelene Slovenije na globalnem zemljevidu. V letu 2015 smo začeli izvajati shemo na ravni destinacij in ponudnikov. Avgusta 2015 je navedene naloge prevzela STO, ki ponovno deluje samostojno.

V letu 2016 je v nacionalno shemo vključenih že 17 destinacij: Ljubljana, Kamnik, Idrija, Rogla – Zreče, Radlje ob Dravi, Cerkno, Laško, Žalec, Celje, Velenje, Nova Gorica, Maribor, Brda, Kranjska Gora, Ptuj, Slovenj Gradec in Bela krajina – z znakom Slovenia Green Destination in 10 ponudnikov namestitev: Hotel Thermana Park Laško, Kamp Koren Kobarid, Terme Snovik, Turistična kmetija Urška, Ortenia – Apartmaji v naravi, Posestvo Trnulja, Hotel Park Ljubljana, Hostel Celica, Sobe z zgodbo Pr’ Gavedarjo, Hotel Jožef Idrija – z znakom Slovenia Green Accommodation.

Ester Mihalič

© 2015, Občina Hrpelje-Kozina - vse pravice pridržane