Hrpelje, Reška cesta 14
6240 Kozina
Od nedelje, 15. oktobra, do srede, 15. novembra – Kulinarična razvajanja z jedmi iz sadja
Sodelujejo: Dobra hiša zdravja (Golac), Domačija Linč (Rodik), Domačija Pr'Betanci (Betanja), Domačija Pri Damjanu (Slope), Domačija Vrbin (Kačiče–Pared), Gostilna Baša (Markovščina), Gostilna in pivovarna Mahnič (Kozina), Gostilna Križman (Tublje), Gostilna Mahorčič (Rodik), Hotel & Bistro Skrla (Matavun), Hotel & Casino Resort Admiral (Kozina), Izletniška kmetija Pri Čukovih (Nasirc), Kmečki turizem Babuder – Ranch Abdul (Velike Loče), Picerija in oštarija Tonca (Kozina), Pizzeria Jakob (Gradišče pri Materiji), Slaščičarna in kavarna Konna (Kozina), Turistična kmetija Benčič (Vareje), Turistična kmetija in pivovarna Ambrožič (Barka), Turistična kmetija pri Filetu (Slope), Turistična kmetija pri Friščevih (Rodik)
RodikSobota, 14. oktober, od 9. ure - Kostanjev praznik
Tradicionalna kulinarični dogodek s kulturnim in športno rekreativnim programom, vstop prost.
Organizatorja: Krajevna skupnost Rodik in Turistično društvo Rodik
Mitski park, RodikVeč na: www.rodik.si
Petek, 20.oktober, ob 17. uri – Zelišča kot svete – mitološke rastline
Delavnica spoznavanja mitskih rastlin v Centru za obiskovalce Mitskega parka, vstop prost, obvezne predhodne prijave na marjeta@visitkras.info.
Dogodek se izvaja v okviru projekta sodelovanja Veriga eko zelišč od Dolenjske do Krasa, ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP) in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014-2020.Organizatorja: ORA Krasa in Brkinov in Občina Hrpelje-Kozina
Turistična kmetija pri Filetu, SlopeSreda, 25. oktobra, ob 17. uri – Žganjekuha z vitezom žganja
Prikaz žganjekuhe s prvim slovenskim vitezom žganja Francem Jelušičem in degustacija žganja; vstopnina: 7 evrov (na osebo).
Organizatorja: ORA Krasa in Brkinov in Turistična kmetija pri Filetu
Sreda, 8. november, od 15.30 naprej – Dan odprtih vrat kmetije Pečar
Od 15.30 naprej druženje ob degustaciji Malnerjevih izdelkov kmetije Pečar, ob 16.15 voden ogled proizvodnje sokov in ciderja, ob 17.30 predstavitev rezultatov projekta PSSJP (Preizkušanje specialnih sort jabolk za predelavo) z degustacijo novih sort jabolk, ob 18.00 voden ogled proizvodnje sokov in ciderja. Vstop prost.
Organizator: Sadjarska kmetija Pečar
Mitski park, RodikSreda, 15. november, od 16. do 18. ure – Delavnica o pridelavi ciderja z vodeno degustacijo
Delavnica o pridelavi ciderja ter priložnostih v turizmu na primeru Norveške, z vodeno degustacijo norveških in slovenskih ciderjev. Vstop prost, obvezne predhodne prijave na valerija@visitkras.info.
Dogodek poteka v okviru Interreg projekta Agrotur+, ki je sofinanciran v okviru Programa Interreg VI-A Italija-Slovenija 2021-2027.Organizatorja: ORA Krasa in Brkinov in Fakulteta za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici.